Va rog, nu ne mai plangeti de mila!

De cand cu alegerile astea si diaspora care a iesit la vot, o multime de „lideri de opinie” din Romania s-au apucat sa ne planga noua, expatriatilor, de mila. Si au apasat pe pedala milei pana ne-au transformat in niste martiri, niste sarmani goniti din tara de nemernicia politicienilor. Da, stiu si eu ca scopul scuza mijloacele si atat vreme cat campania asta de smiorcait in card a scos lumea la vot, foarte bine! Si mai bine ca a iesit oricine altcineva decat Ponta, dar haideti sa respiram adanc si sa schimbam putin perspectiva….

Asadar, noi, astia „scapati cu fuga” din Romania, suntem de mai multe feluri. Si unii dintre noi chiar nu suntem martiri, nu am bocit dupa familia lasata in tara si nici dupa bucata de pamant din dosul casei pe care urma sa ne construim o casa sau dupa blidul mostenit de la bunica si lasat in bucataria pe care doar o vom vizita din cand cand. Si noi, astia, diaporeni ingrati nu credem ca nu exista tara mai frumoasa ca Romania sau oameni mai ospitalieri si mai buni ca acolo. Si nici nu credem ca noi, romanii, suntem mai cu mot ca alte natii. Asta nu inseamna ca nu ne iubim tara in care ne-am nascut, sau ca nu ne ducem copiii in vacante sau ca nu mancam mamaliga. Nu! Inseamna doar ca nu suntem asa de demni de mila precum ne portretizati voi.

In plus, nu am plecat pentru ca isi bateau politicienii joc de noi, ci am plecat pentru ca voi toti va bateati joc de noi, pentru ca ne simteam dezadaptati in patria noastra muma. Si acum stati si va intrebati cum v-ati batut voi joc de noi cand politicienii sunt tiranii si oamenii rai care trebuie linsati. Stiti cum?! Uitandu-va urat la noi cand va explicam ca nu trebuie sa stati cu mana intinsa sa asteptati sa va rezolve statul problemele. Dandu-ne replici califragilistice cand va explicam ca nu e nevoie sa dai spaga sau atentii pentru orice amarat de serviciu care vi s cuvine si ca doar refuzand puteti opri „sistemul”. Noi, astia care nu vrem sa ne plangeti de mila, am fugit si de raul vostru dupa ce am vazut ca nu va scoatem mentalitatea de victima asistata social din cap nici cu arcanul.

Si sincer, noi astia care nu vrem sa ne plangeti de mila, nici nu vrem sa fim un simplu pion intr-un razboi manipulativ. Nu vrem sa fim cei pe care ii scoateti voi la inaintare ca sa va dati motive sa stati in fata televizorului si sa comentati daca o fi sau nu adevarat ce va arata aia. Si stiti de ce? Pentru ca noi suntem obisnuiti sa luam atitudine. Noi am invatat ca puterea e in mainile noastre, nu ale lor. Si ca spunand „asta-i sistemul, nu am ce face” nu rezolvi nimic. Te poti impotrivi unui sistem legal, daramite unuia ilegal!

Stiti de ce scriu asta?! Ca poate macar unul sau doi dintre voi astia care ne plangeti de mila intelegeti ca orice problema are mai multe fatete, ca inainte sa va raliati unei opinii sau alteia, ideal ar fi sa va documentati si sa luati seama atat la argumentele pro cat si la cele contra. A, si pentru ca nu imi place sa mi se planga de mila atata vreme cat sunt capabila sa raspund pentru alegerile mele. Si nici nu imi place sa fiu folosita! Si nici voua nu ar trebui sa va placa sa vi se planga de mila. Pentru ca asta inseamna ca sunteti nevolnici, ca nu mai aveti scapare, ca nu exista solutie la problema voastra. Asa o fi?!

13 gânduri despre „Va rog, nu ne mai plangeti de mila!

  1. Mirona, ai dreptate…îți respect părerile. Am și eu o părere despre condițiile de votare din așa-zisa diaspora…dacă sunt cca 3 milioane, pentru care ar fi necesare cca 3000 de secții de votare (cifră enormă)…niciun regim nu poate realiza asta-spații,personal, dotări…oare dece numai acum s-a „țipat”?…eu cred că omul are și o componentă gregară…orice ai face. Vezi și la un meci…unul începe, se produc pagube, sunt și victime…apoi, după ce „aburul” nebuniei se evaporă…nu știm cine, dece a început.
    Naștere ușoară…ai grijă„ să nu te ia valul”…în nicio problemă.

    1. Tin sa precizez ca am fost si eu furioasa ca am stat la coada 6 ore ca sa votez!!! Si ba da, se poate face mai mult! Alte comunitati de emigranti din Belgia inchiriaza hale in care organizeaza sectiile de votare. Nu zice nimeni sa fie 100, dar macar 10-15 tot puteau face. Sau 4, dar cu mult mai multe cabine de vot si personal! La alte natii se poate (includem turci si italieni!), la noi nu!

    2. Mihaita, s-a tipat de multi ani. Reclamatii la MAE si BEC sunt cateva de la mine. Pur si simplu le-au ignorat, ca si alte reclamatii care le am la MAE impotriva conditiilor si modului de lucru din consulat. Da, sunt baba civica, am minim 100 de reclamatii pana acum ridicate, majoritatea in Bucuresti, dar si in Bruxelles.

      Acum a iesit trist pentru ca in situatia aia proasta din 2009 la alegeri au facut si mai rau, intentionat, si pe fata. In Belgia au mai fost inca 2 sectii de votare pe care la-eu inchis. La cerere explicatii, consulul a spus pe fata ca nu veneau suficienti votanti acolo (peste 1 mie). Iar argumentele politicienilor romani din presa romaneasca le stii. Uite ca am venit.

      Pe noi ne enerveaza insa ca cei 3 milioane suntem 4, ca pe seama noastra s-a decis numarul mare de europarlamentari dar si de parlamentari in ROmania, numarul mare de functionari in ministere, platim 100 de euro pentru un certificat de nastere la copil, dar cand ne cerem un drept, unul singur, prevazut in constitutie: ni se arata degetul.

  2. ca si Mirona, spun ca noi am vazut alternative. Da, sunt si alte minoritati aici, si au gasit solutii ma ieftine si demne. Cum se poate la altii, se poate si la noi.

    Si inca un lucru care pune bine accent Mirona dar care o sa il descriu dur: daca stau in cotetul propriu si doar ma scuz si lamentez nu o sa rezolv nimic. Nu zic ca ce am facut noi este solutia ideala, din contra, fuga este o solutie de lasitate, nu de imbunatatire, dar asta ne-a pus in situatia de a ne agita, de a ne adapta si integra. E mult mai simplu dar e injositor sa: stau si sa ma plang, sa plang de mila altora, sa astept altii sa faca(statul, partidul, politia, vecinul, bona, mama), sa comentez ca uite, Mirona are chestii, si eu vai saraca stau (da, stat, ca deseori nu e munca) cu salariul minim pe economie dar cu tigara in coltul gurii, si sa acuz bona ca e scumpa dar isi bate joc de copil dar eu sa nu o schimb si sa ii fac o reclamatie si la politie ca sa nu mai fie inca un copil in situatia asta etc etc etc

    Fuck, ea a ales sa stea la coada, nu are nevoie de jalanie, ci e un exemplu, de om care a cerut si a luptat pentru un drept fundamendal: SA VOTEZE.

    Stii cine plange de mila? Lenesii, doamna, lenesii, care nu ar fi facut asta!!!!!

    P.S. si o sa le ard una in gura la aia de la partidul Diaspora, nimeni nu cred ca a cerut un partid al Diasporei. Sau mai rau, pentru ca eu sunt din diaspora si ei s-au autointitulat Partidul Diaspora o sa le cer in dulcele stil belgian documente sa imi demonstreze intrarile financiare (partidele primesc bani de la stat inainte de alegeri) si iesirile financiare. Si daca 100 lei sunt prost argumentati, sange vedeti.

  3. Fain scris, doamna. Eu nu ma prea uit la TV (daca nu tin cont de Discovery si Disney Junior), asa ca nu stiu cine va plange de mila. Din punctul meu de vedere, fiecare decide pentru sine, indiferent ca o face aici sau acolo. Viata e prea scurta sa o pierdem in lamentari si dusmanii. Din fericire, inca mai sunt si aici o multime de oameni care nu se lamenteaza ci actioneaza… cei care au iesit in strada sunt unii din ei. Pacat insa ca sunt si multi profitori

  4. Imi cer mii de scuze daca intervin si eu pe aici ..ocazional!…iar deschid si eu discutia cu ,,diaspora..si romanii ,de afara!….Cred ca suntem cei mai ,,tarii,, in lozinci televizate ,,discursurii amagitoare si PROMISIUNI!..In primul rind NOI ne plingem de mila singuri …si nu vom iesii din mocirla asta ,si mitocania in care ne-am scufundat …DE CE?…Poi suntem lasi ..mincinosi ..credulii( ptr.o galeata ..un pix .o bricheta etc ..sunt muuuuulti ,,oamenii ,, care habar nu au cine le-au dat aceste lucruri si habar nu au pe cine sa puna stampila..) dar sa revenim…!!..lucrurile nu stau pe ,,roze,, aici in tara si nu cred ca se v-a mai indrepta ceva dupa atitea ani …deja ne-am scufundat prea mult (sau corabia a inceput sa ia cam multa apa)..lumea interlopa ,,,clanurile mafiote ,tiganii cu zeci ,sute de copii(puradei) coruptia pina in virfurile statului si in toate paturile sociale ….a ajuns o molima ..o boala ..o pecingine de care nu mai scapam …CORUPTIA !…de asta nu mai scapam ! deoarece ..totul aici in tara este bolnav!…A-ti vazut la fiecare colt de strada FARMACII…BANCII ..AMANETURII..mai multe decit chioscurile de piine sau cofetarii!…deci totii suntem bolnavii si plini de datorii! HAI CA M-AM INTINS PREA MULT … si asa vorbim toata ziua si nu ajungem la niciun rezultat!…cit despre romanii de ,,afara,, la fel zic si eu ..ca UNII.. vor decit sa vada prin prisma lupei ceea ce vor ei dar uitind ceea ce este mai important …………nimenii nu a plecat de gras de acasa ! punc!…las pe altii sa analizeze ….va multumesc !!

  5. Bravo
    ” Uitandu-va urat la noi cand va explicam ca nu trebuie sa stati cu mana intinsa sa asteptati sa va rezolve statul problemele. Dandu-ne replici califragilistice cand va explicam ca nu e nevoie sa dai spaga sau atentii pentru orice amarat de serviciu care vi s cuvine si ca doar refuzand puteti opri “sistemul”. Noi, astia care nu vrem sa ne plangeti de mila, am fugit si de raul vostru dupa ce am vazut ca nu va scoatem mentalitatea de victima asistata social din cap nici cu arcanul.”

    1. Citind aceste randuri azi, de 1 Decembrie, mi-am adus aminte ca undeva prin casa am un steag al Romaniei. Nu l-am pus niciodata pe niciodata pe masa, cand m-au vizitat prietenii cu ocazii speciale, pentru ca n-am simtit nevoia. Azi am musafiri si din intamplare am citit randurile de mai sus. Am sa caut steagul !

    2. Citind aceste randuri azi, de 1 Decembrie, mi-am adus aminte ca undeva prin casa am un steag al Romaniei. Nu l-am pus niciodata pe masa, cand m-au vizitat prietenii cu ocazii speciale, pentru ca n-am simtit nevoia. Azi am musafiri si din intamplare am citit randurile de mai sus. Am sa caut steagul !

Comentezi?!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.