„Alegerile” sunt o alegere, varianta perfecta nu exista

Candidatul perfect nu exista. Exact cum nu exista mama perfecta, nevasta perfecta, barbatul perfect, copilul perfect, seful perfect, proful perfect. Nu exista si pace.

Iar ideea asta cu „votez raul cel mai mic” vehiculata in ultimii ani doar rau a facut. Mult rau. Nu mi se pare deloc o atitudine de adult responsabil. Mai util ar fi fost ca toti influencerii care traiesc din like-urile tale sa isi fi dat osteneala sa te invete cum sa alegi. Nu ce si pe cine, ci care e demersul logic.

Procesul in sine se chema „alegeri”. Adica trebuie sa alegi dintre cei care au avut nervi, sustinere financira si morala, semnaturi etc. ca sa candideze pentru o anumita functie. Sa te astepti ca vreunul din ei sa te reprezinte 100% e oleaca exagerat. Pentru ca nu esti siamez cu niciunul din ei si nici mintile nu v-au fost clonate.

Daca vrei reprezentare 100%, du-te si candideaza si voteaza-te. Dar crede-ma ca nu ii vei reprezenta 100% pe altii care se vor afla in aceeasi dilema morala ca si tine.

Oricare candidat pentru functiile din Stat are puncte care iti plac si puncte care iti displac. Mai mult, candidatii trebuie sa reprezinte si ideologia partidului care ii sustine. Adica de multe ori unele din crezurile personale sunt nuantate si diluate de crezul comun al partidului, si invers.

Nu alegi raul cel mai mic. Alegi constient candidatul care indeplineste cat mai mult din criteriile pe care tu le consideri necesare pentru postul respectiv. Daca vrei sa fii adult responsabil, iei fiecare candidat in parte si analizezi ce puncte iti plac si ce puncte iti displac, raportat la fisa postului pentru care candideaza. Votezi in functie de asta, de ratiune, nu in functie de emotiile personale, ca poate tie iti plac blondele si mie ecologistii neintelesi. Doar ca o „blonda buna” sau un „ecologist neinteles” nu sunt musai cel mai bun candidat pentru un anume post.

Dar, faptul ca tu faci acum o criza de nervi ca nici unul din cei doi „nu te reprezinta”, nu te ajuta cu nimic, ba chiar o sa iti faca rau in urmatorii cinci ani. Daca nu iti iei acum jumatate de ora sa te gandesti cu seriozitate si rational ce te atrage si ce te tine departe de fiecare din cei doi candidati si sa iti asumi ca nu exista candidat care sa te reprezinte 100%, dar sigur te vei trezi cu un presedinte despre care nu stii si nici nu vrei sa stii nimic. Daca totusi faci o alegere rationala, o sa vezi ca apoi o sa iti fie mai usor sa il tragi de maneca si sa protestezi in caz ca nu isi indeplineste menirea.

Alegerile sunt o alegere, exact ca si in viata de toate zilele. Ai variante, o alegi pe cea care iti convine cel mai mult. Daca nu faci nimic si astepti sa iti pice para malaiata in gura, cu siguranta primesti para cea mai plina de viermi pentru ca ceilalti asta ti-au lasat. Exact ca si in viata, varianta perfecta nu exista. Este un ideal la care poti aspira, dar pe care nu il vei atinge pentru ca cu cat esti mai aproape de acest ideal, cu atat iti cresc asteptarile si nazuintele.

Asa ca, te rog, iesi la vot, exprima un vot valid si fa o alegere constienta. Fii adult, nu toddler cu cortexul inca nedezvoltat!

 

P.S. Dupa cum poti observa, nu ti-am spus cu cine sa votezi. E treaba ta. Doar alege constient si voteaza valid!

Publicitate

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.