Clarificări privind procedura de adopție

În urma articolului publicat ieri, am primit destule (ca să nu spun nenumărate) solicitări de informații. Mă bucură nespus interesul pentru adopții, dar, din păcate sau fericire, nu prea pot ajuta cu detalii. Și voi pune încă niște generalități mai jos.

În primul rând vorbim de cetățeni români. Chit că mai au și altă cetățenie sau nu. Dacă ați renunțat la cetățenia română, contactați direct autoritățile din țara a cărei cetățenie o dețineți.

Cazul UNU. Cetățeni români cu domiciliul ȘI rezidența pe teritoriul României. Adică efectiv locuiți în România. => Contactați autoritățile din România!

Cazul DOI. Cetățeni români cu domiciliul sau reședința în altă țară. Adică sunteți cetățeni români, dar locuiți efectiv în altă țară.

Indiferent de unde vreți să adoptați (adică chiar dacă vreți să adoptați un copil român) trebuie să vă adresați autorităților competente din țara de rezidență.

Dacă aveți rezidență / domiciliu în străinătate, adopția unui copil român este considerată de către autoritățile românești „adopție internațională”.

Tot în acest caz (rezidența în străinătate), nu este de ajuns să îndepliniți condițiile țării de rezidență. Trebuie să vă încadrați și în condițiile impuse de legea română, dar și în cele impuse de țara din care doriți să adoptați.

Exemplu concret. Sunteți cetățeni români și locuiți în Arandell. Dacă vreți să începeți o procedură de adopție trebuie să vă adresați autorităților competente din Arandell. Trebuie să îndepliniți condițiile din Arandell și pe cele din România. Iar dacă vreți să adoptați din Narnia, trebuie să îndepliniți și condițiile din Narnia. Adică dacă sunteți un cuplu gay de 42 de ani și în Arandell aveți dreptul, în România nu aveți dreptul, deci nu puteți adopta.

De ce? Pentru că ulterior pronunțării adopției în orice altă țară, ea trebuie recunoscută și în România și copilul trebuie să dobândească și cetățenia română. Ori statul român nu recunoaște adopția dacă nu se întrunesc condițiile din legile românești.

Niște „trucuri” pentru rezidenții în străinătate care trebuie să facă dovada în țara de rezidență că sunt ok raportat la legea română:

  • Scrieți autorităților române și solicitați să vă detalieze condițiile în care puteți adopta. Veți primi o adresă oficială pe care o puteți traduce și nu e nevoie să traduceți legea integral.
  • Legea privind dobândirea cetățeniei române este deja tradusă oficial și în franceză și în engleză.

Deci dacă sunteți români și locuiți în altă țară și vreți să adoptați, asigurați-vă mai întâi că îndepliniți condițiile din România, apoi contactați autoritățile din țara de rezidență.

Publicitate

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.