Ce putem face sa incetinim / oprim schimbarile climatice

Disclaimer: Asta cu siguranta nu e un articol stiintific. Dar e unul de mama ingrijorata ca ai ei copii or sa se fiarba la propriu in suc propriu sau se vor muta sub pamant ca sa supravietuiasca.

Stau si ma coc in noul nostru birou. Asta in care renovarea nu a fost inca pe deplin terminata.

Ieri au fost 39-41 de grade Celsius in Belgia. Maxima absoluta inregistrata meteorologic. Ce mare branza nebronzata, ca doar temperaturi de genul asta sunt in fiecare an in Romania? Pai da, dar nu in Belgia unde tipul de clima e altul. In mod normal belgienii fug sa caute soarele si canicula in Spania. De vreo doi ani nu mai au nevoie…

Tot ieri mi-a trimis Mr G un articol in care mai multi oameni de stiinta au avertizat ca daca nu luam atitudine serioasa in urmatoarele 18 luni, fenomenul asta o sa fie ireversibil, de neincetinit, ba chiar se va accelera galopant.

Trist si foarte trist mi se pare faptul ca ne doare in fund de toate astea. Asa, la nivel de individ. Asteptam sa impuna statul, sa ia statul masuri, sa faca statul, sa faca altii. Si radem de aia putini altii care chiar incearca sa faca ceva pe bucatica lui.

Stiu ca e in firea omului sa se ingrijoreze de ceea ce ii e aproape, inteleg ca incalzirea globala e un concept deasupra vietii de zi cu zi, dar poate nu ar strica sa fim oleaca mai atenti la ce se intampla in jur. Asta asa, daca vrem sa aiba si copiii un loc sub soare fara sa ia foc instant.

Inteleg si ca abundenta ne ia mintile si ca vrem sa ne bucuram de orice, doar ca bucuriile astea sunt trecatoare si aducatoare de belele mai mari.

Ce putem face la nivel individual? Ca putem face destule si daca am face majoritatea sunt sigura ca s-ar schimba oleaca situatia. Sau macar ar stagna. (Sa nu credeti ca eu oi fi vreo sfanta. Unele din lucrurile de mai jos imi ies cu usurinta, altele sunt in curs de, iar unele sunt la faza de inceput de lupta crancena cu mine insami.)

Jos cu plasticul de unica folosinta! V-as provoca sa va faceti un sac de gunoi special in care sa adunati timp de o saptamana orice ambalaj de plastic pe care il aruncati. Chit ca e reciclabil sau nu, triati la final. Dar sa aveti o idee despre ce vorbim. Pungi, caserolele in care au stat fructele, capsule de cafea, ambalajul de la paste, sticle de plastic, caserola de la salata, ambalajul de la mancarea de la pranz cumparata de la colt, punguta in care am luat doua piersici de la supermarket, plasticul din ambalajele de la jucarii, past de dinti, produse cosmetice etc. Paie, lingurite, furculite… (Sa stiti ca puteti umbla cu o furculita

In unele tari unele tipuri de plastic se recicleaza, altele se duc in gunoiul netriat si se ard. Ce bine ar zice unii! Si totusi nu cred ca va inchipuiti cate resurse se consuma ca sa se produca plasticul pe care eu il arunc tac pac sau ca sa se recicleze ce se poate. Sau ce se intampla cu tot plasticul aruncat in tarile care nu recicleaza.

Plasticul ala care ajunge pe marginea drumului, in ape si in alte locuri unde nu ar trebui sa fie, imbacseste, nu lasa vegetatia si animalele sa respire, le ia locul.

Sa stiti ca nu am nimic cu plasticul care poate fi folosit pe termen lung, gen Lego, de pilda, atata vreme cat il folosim pana crapa de batranete. Eu planuiesc sa las lego mostenire la nepoti. Nu am nimic cu plasticul asta pentru ca tot poluare si tot resurse se consuma si ca sa facem acelasi lucru din alte materiale. Problema cu plasticul e cat timp il folosim si cat de repede il aruncam.

Atentie la felul in care ne folosim resursele! Mai ales apa! Apa nu e o resursa nelimitata. Apa asta care ne curge la robinet are un intreg proces de curatare in spate. Curatare care necisita resurse si energie. Cand speli doar 3 chiloti in masina pentru ca ii vrei tu musai pe aia cu pete roz tocmai ti-ai batut joc de cativa litri de apa. Ori bagi o masina plina, ori stai pe curul tau pana ai destule haine pentru asta. Chiar daca ai masina ce calculeaza automat greutatea si cantitatea de apa, te asigur ca doua ture cu trei chiloti consuma mai mult decat una plina.

Sa iti mai zic de detergent? Dap, ala care parca nu albeste cum trebuie. Ala care apoi trebuie curatat din apa aia. Si tu tocmai ai folosit cantitate dubla pentru trei chiloti.

Apa pe care o lasi sa curga in timp ce iti freci dintii cu periuta, apa pe care o lasi sa curga in timp ce freci oala cu detergent (masina de spalat vase consuma mai putine resurse decat spalatul la mana), apa pe care o lasi sa curga la dus pana iti aranjezi hainele etc.

Sa va zic si de curent? Aham! Daca speli trei chiloti de doua ori consumi mai mult curent decat daca ai spala sase chiloti odata. Nu mai lasati becul aprins daca nu sunteti in camera. Puneti LEDuri peste tot.

Sa ne dam jos fundurile din masini. Si sa mergem peste edili sa ii fortam sa faca transportul in comun sa mearga. Autobuze electrice, tramvaie, metrouri. Ganditi-va cati oameni incap intr-un tramvai. Asta in loc sa stea fiecare cu fundul in cate o masina.

Nu, nici cate o masina electrica pentru fiecare nu e o solutie ca se conuma o gramada de resurse sa o producem.

Sa ne gandim de doua ori inainte sa cumparam ceva. Chiar am nevoie de inca o bluza de polyester? Nu mai bine una din liocel sau modal? Chiar am nevoie de 15 bluze, 12 rochii, 23 de pantaloni etc?

In conjuctie cu ce am scris mai sus, politica mea e sa avem haine versatile sa ne ajunga pentru o saptamana, 10 zile si sa spalam o masina plina o data pe saptamana. Jur ca nu fac impartirea pe culori ca la carte, nu iau haine sensibile care intra la apa dac nu le speli nu stiu cum, si uite ca nu aratam ca prinsi pe garla.

Astea sunt doar cateva chestii care imi trec acum prin cap. Ar mai fi multe alte gesturi marunte. Si cred ca ideea de baza e, inainte sa fac vreun gest automat, sa ma opresc sa cuget daca pot face mai bine, daca pot utiliza mai putine resurse, daca as putea avea un impact mai mic asupra mediului.

Eu stiu ca azi o sa merg acasa si o sa le pun copiilor un film pe youtube sa vada cat plastic e in apa. Si o sa le explic ca tot plasticul ala omoara direct sau indirect animalute pe care ei le adora.

Publicitate

2 gânduri despre „Ce putem face sa incetinim / oprim schimbarile climatice

  1. (eu brain washed de la munca):
    Incalzirea globala e neglijata de zeci de ani. Olanda nu a mai organizat nicio cursa de patinaj pe gheatza pe canale din 1997: https://en.wikipedia.org/wiki/Elfstedentocht
    In momentul asta cele mai poluante 2 industrii sunt: petrolului si textilelor. Amandoua pot fi injumatatite de noi, imediat, prin consum mai putin. Nu renuntzat, nu sacrificat, nu mutat in mijlocul padurii in groapa, ci doar injumatatit doza de detergenti, de cosmetice, de chimicoase in menaj, de transport, comenzi online, mutat langa scoala sau job mai mult decat injumatateste etc. Injumatatit din lucrurile din casa (valeu cat plastic am, am inceput de ani prin a nu mai cumpara, vinde la mana a2a sau dona, si daca e musai sa iau la mana a2a, mi-e mult mai simpla viata dar tot mai am plastice….), comand cu prietene si cumparam impreuna, lista de cumparaturi si dintr-o data toate s-au injumatatit.
    Apoi un nou curent extraordinar este de mancat local si de sezon. Mie mi s-a potrivit, peste juma din mancare ne e asa. Si ideea ce e la inceput prin lume si prin comunitatile mici e sa nu mai planteze palmieri decorativi si panselute ci copaci fructiferi si verze comestibile. Desi daca mai pun o data urzici sotului in farfurie, vin sa dorm pe canapea la tine :)))

  2. Dacă e o parte bună la toate exagerările climatice pe care începe să le simtă omul țărilor civilizate pielea lui, e că face conceptul de încălzire globală palpabil, incomod, acut și poate odată cu asta, crește motivația să ia măsuri în ce privește ecosistemul.

    Îmi plac sfaturile tale. Sunt atâtea moduri mici care pot face o diferență mare.

    Ce mă enervează ușa de la frigider ținută deschisă cu anii în filmele americane.

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.