Porcusorii de guineea nu sunt consumabile!

Nu stiu cum se face, dar recent mi-au tot cazut ochii pe cazuri de abandon miselesc de porcusori de guineea. Gen lasati intr-o cutie la tomberon fara apa si mancare.

In plus de asta, am dat cu ochii de parinti care intreaba ce e cu porcusorii astia ca ar vrea sa ii ia drept animal de companie copiilor.

Cum despre pisici si caini se tot scrie, sa scriem si despre porcusori. Iar si iar. Si despre toate ar trebui scris pana ne responsabilizam cu totii si intelegem ca animalele de companie sunt o responsabilitate, nu un capriciu.

Porcusorii de guineea devin din ce in ce mai raspanditi ca si animal de companie. Pentru ca sunt mici, pentru ca lumea e prost informata in general (angajatii pet shopurilor rar detin informatii corecte), pentru ca nu fac galagie etc. Doar ca si porcusorii astia de guineea sunt vietati cu nevoi specifice. A-i lua doar pe considerentul ca „impacam si capra si varza” (copilul are animal, noi nu avem de lucru) e deloc potrivit.

Un porcusor de guineea bine ingrijit poate trai si pana la 10-14 ani. Aham! Ati citit bine. Dar, sa zicem, ca in general, cei bine ingrijiti traiesc cam 7-8 ani.

Ce inseamna bine ingrijit?

In primul rand spatiu. Custile alea din pet shop vandute drept „ideale pentru porcusori” sunt o gluma proasta. Un singur porcut are nevoie de macar o cusca de 60×90 cm (cele „pentru iepuri”) si de timp liber prin casa ca sa isi dezmorteasca ciolanele.

Apoi are nevoie de socializare. In Elvetia e interzis prin lege sa detii un singur porcusor. Minimum doi. (Aham, pe cand unii nu au autostrazi, altii reglementeaza binele porcusorilor de guineea.)

Si aici intervine combinatia spatiu – sexul porcutilor. Daca sunt doua femele, o cusca de 70×100 cm e ok, daca si numai daca mai ies si la plimbare domnisoarele. Idem daca e vorba de un mascul si o femela (unul din ei MUSAI castrat!). Daca sunt doi masculi care se inteleg, as zice macar un 70×140 cm. Daca sunt doi masculi care nu se inteleg, doua custi de 60×90 cm puse una langa alta. Castratul masculilor nu ii face sa se inteleaga mai bine.

Nu merg mai departe cu detalii despre cat spatiu trebuie daca sunt mai multi de doi. 😀

Daca aveti un singur porcusor, trebuie sa interactionati cu el zilnic. Adica tinut in brate, vorbit, mangaiat etc. Altfel devine depresiv foarte usor si nu va trai nici macar 3 ani.

Ce punem pe fundul custii? Mai multe variante disponibile. Rumegus, dar nu prea e recomandat din cauza de praf care le ajunge in caile respiratorii. Plus ca ramane ud sub fundul lor gras si numai bine nu le face. Daca aveti si copii mici, cu atat mai mult nu l-as folosi.

Paturi fleece puse peste prosoape sau aleze. Dar tineti cont ca astea trebuie spalate in masina, deci neaparat aveti nevoie de o masina de spalat rezistenta la parul de animale. Si la fan. Noi folosim VetBed in loc de paturi. E special pentru animale bolnave, sta uscat la suprafata, udeala merge in alezele de dedesubt pe care le inlocuiesc cand e nevoie.

Varianta simpla, dar oleaca mai costisitoare, sunt alezele (puppy pads) pe care le schimbati cand sunt ude.

Accesoriile din cusca: casuta si/sau tunel in care sa se ascunda, iesle de preferat atasata de perete custii sau o cutie cu fan, biberon pentru apa, castronel pentru hrana uscata. Nimic care zdrangane, fara bile in care isi pot prinde capul, fara roti pentru hamsteri.

Dar apreciaza mult pungile de hartie si cutiile de carton. Cele simple, maro, fara vopseluri toxice.

Daca pana aici aveti impresia ca e mai complicat decat credeati, tineti aproape. Treaba devine si mai si.

Ce le dam sa manance? Legume. Multe legume. Dar nu oricare legume. Adica nu ceapa, usturoi, cartofi, fasole boabe… Fructe si morcovi mai rarut, ca ingrasa. Pot manca broccoli, vinete, ardei de toate culorile, fenicul, andive, patrunjel frunze, spanac, salata (nu de toate felurile), telina frunze si radacina, pastarnac etc.

Peletele pentru porcusori – mai rarut. Ca multe au cereale si o gramada de aditivi, inclusiv dextroza. Si hrana pentru porcusori nu e (inca) reglementata, deci daca vreti sa traiasca mult si bine, tineti-i departe de porcarii.

Fan. Mult fan. La discretie. O sa aveti si in casa, dar asta e alta poveste. Sa se joace, sa il manance, sa faca caca si pipi in el.

Veterinarul – din proprie experienta va spun ca e greu de gasit unul competent. Multi se declara „cavy savy”, adica buni pe porcusori de guineea, si habar nu au. Mai multe aflii din grupurile de profil de pe Facebook decat de la ei. (Asta o zice una care nu cauta niciodata diagnostice pe internet!)

Dupa 5 ani de porcusori de guineea si o moarte din cauza unei pneumonii nediagnosticate si netratate corespunzator, parca, parca am gasit acum un veterinar competent. E tanara, informata si nu trateaza toate animalele posibile si imposibile, ci e specializata pe cele „exotice”. Cand un veterinar ridica din umeri si va zice ca nu stie exact ce are porcul vostru, ca e mic si nu stim tot, e cazul sa cautati un alt veterinar. Noi nu am facut-o si, probabil, voi regreta tot restul vietii.

Ingrijirile medicale costa. Ca orice alt animal, porcusorii au si ei nevoie de tratamente, interventii chirurgicale, investigatii mai complexe (noi i-am facut si tomograf unuia din ei). Astea nu sunt pe gratis. Si la batranete se inmultesc. Daca ar fi sa fac un calcul, cred ca platim pentru ingrijirile medicale pentru copii la fel ca pentru porcuti. Diferenta e ca pentru porci nu avem asigurare.

Factorul genetic – porcusorii inmultiti special ca sa continue anumite trasaturi (blana matasoasa sau lunga, nu stiu ce culoare speciala etc.) sunt mult mai predispusi la naumite boli din cauza selectiei genetice. De pilda, la cei albi este foarte probabil sa fie purtatorii unei gene care sa le dea probleme dentare.

Daca totusi, dupa toate aceste chestii complexe de care trebuie sa tineti cont, mai vreti doi porcusori de guineea, nu ii luati din pet shop. Doar incurajati inmultirea lor pe cale industriala. Sunt pline siteurile de „mana a doua” de anunturi cu porcusori de dat. Ba ca s-au plictisit copiii de ei, ba ca nu sunt asa jucausi precum si-ar fi dorit, ba ca nu mai stiu ce alte motive puerile.

Mai mult, daca nu incurajati inmultirea lor pentru bani, transmiteti si un mesaj „crescatorilor” care poate vor inceta sa produca material genetic porcusoresc de aruncat la ghena, abandonat prin parcuri si mai stiu eu ce. Deja sunt mai multi porcusori decat doritori! Nu e nevoie de mai multi.

Si finalul apoteotic! NU inmultiti porcusorii acasa. Din multe motive! Cel mai important fiind sanatatea femelelor si co-sangvinitatea care, in timp, duce la tot felul de bolesnite. E amuzant sa ai o ciurda de porcusori, dar se poate obtine si cu un mascul castrat si cateva femele, toti recuperati „la mana a doua”.

 

Cred ca va dati seama ca asta e doar un rezumat la tot ce ar fi de spus despre blanosii astia mici care mi-au furat sufletul pe vecie. 🙂 Bagati aici cate inimioare roz si pufoase puteti. 🙂

Nu va rog asta des, dar dati share sa afle cat mai multa lume ca porcusorii de guineea nu sunt consumabile. Si nici jucarii pentru copii mici!

 

Publicitate

Un gând despre „Porcusorii de guineea nu sunt consumabile!

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.