Unii stiti, unii nu stiti, dar sunt Capcaun Sef pe un grup de diversificare.
De cand sunt eu pe grupul ala, adica de cand l-am facut, incerc sa-i conving pe parinti ca nu au cum sa isi invete copiii sa manance echilibrat daca ei nu o fac. Adica da, merge cativa anisori (ca sa fim in trend cu morcovel, cacuta si alte cele…), dar apoi progenitura ridica ochii si vede ca mama lui care l-a facut nu pune gura pe quinoa, dar rontaie chipsuri si bea Cola. Si bineinteles ca progenitura va urma exemplul mamei, ca la 5-10 ani nu pricepe el de ce e mai bine sa manance quinoa si miere de manuca in loc de chipsuri si zahar carbogazos.
O alimentatie a copilului mic presupune ca acesta primeste alimente din toate grupele de alimente, dar care respecta o anumita structura a nutrientilor. Mai multe detalii despre marimea portiei si structura meselor pentru un copil mic (1-3 ani) gasiti aici: https://diversificareechilibrata.info/2017/10/09/marimea-portiei-unui-copil-mic-1-3-aniinfografic/.
Dar adultii au nevoile nutritionale un pic adaptate. Folosind exact aceeasi resursa informationala, adica British Nutrition Foundation, dar ghidul EatWell pentru adulti, am lansat o provocare pe DEB. Ideea e sa notam ce mancam. Nu in detaliu, ci sa bifam pentru fiecare grupa de alimente consumata si de cate ori intr-o zi.
De unde demersul meu? Am constatat ca nu mananc suficiente fructe si legume. Mananc multe lactate, carbohidrati buni, dar am o problema cu totalul de fructe si legume. Si eu chiar vreau sa fiu un exemplu bun pentru copiii mei.
Va povestesc toate astea in caz ca vreti „sa va bagati” si sa faceti un efort sa va readaptati alimentatia. Va las si fisierul PDF cu tabelul „in alb” pe saptamana in caz ca vreti sa vi-l imprimati. Eu mi-am facut linii speciale pentru mezel si zahar pentru ca am prostul obicei sa mai bag cate un pateu din cand in cand sau un jambon. Iar cu zaharul e lunga povestea – mananc chestii care il contin, asa ca notez ce mananc intr-o zi ca sa vad ce cu ce as putea inlocui.
Documentul de imprimat: provocareDEB
Si fotografia in sine, daca va ajuta mai mult:
Cine vine cu mine? Putem chiar sa ne facem un grup de facebook ca sa facem bilantul la final de saptamana. 😉
Ideea e sa consumam minimul recomandat de portii din cele 4 grupe de alimente si sa nu facem excese. Aceasta nu este o dieta, ci doar o incercare de a constientiza ce mancam, cat de echilibrat sau nu.
Daca aveti „probleme” cu bauturi carbogazoase, chipsuri, crantanele, puteti sa va faceti linie speciala si sa notati casa vedeti cat exact consumati. Carbs buni nu inseamna biscuiti, chipsuri, cereale ultra procesate si zaharisite etc. Carbs buni sunt cartofii, pastele, orezul, painea, malaiul, cereale in stare cat mai neprocesata, tapioca, cus cus, bulgur etc.
EatWell Guide il gasiti integral si cu explicatii aici: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/551502/Eatwell_Guide_booklet.pdf
O chestie pe care o invatai in belgia: cartofii si orezul nu sunt legume ci amidonoase.
As adauga ca fiecare e unic si important e sa gaseasca ce e bun pentru el, comod (fara eforturi) si sanatos. Cum eu am meniu saptamanal si lista de ingrediente si cantitati, si asta ma ajuta la sf. saptamanii sa golesc frigiderul si sambata stiu ce cumpar, am ajuns sa analizez meniurile din urma si constat ca eu mananc prea putina carne asa ca iti propun ceva:nu vrei sa mananc eu pentru tine legume si tu pentru mine carnea? si sa ies bine la analizele de sange ca iar m-o refuzat la donat?.
In rest eu analizez in kilograme ce consumam: 3 guri pe saptamana, 3 mese (pachete de acasa cu totii) = 15 kg de fructe si legume (sau mai mult in perioada pepene). Yep, copila mananca mai mult ca mine….
.
Sunt „fecules” sau „starchy foods”, depinde de limba. Adica carbs buni pentru energia zilnica. Si nu, daca mananci un kil de cucule nu inseamna ca ai mancat legume. 😉
eu asa stiam de acasa: intr-un 1 kil de barabule ‘este’ legume de ajuns :))). Acum mai adaug si morcovi si salata verde in kilul ala 🙂