Studiu comparat despre virozele la copii. Belgia Vs. Romania.

Sa ne prefacem ca Aceasta postare este un pamflet si trebuie tratata ca atare.

Am fost acuzata recent ca am pus bazele unor grupuri de parenting ca sa pot sa ma inspir si sa scot ceva carti pe baza povestilor de acolo. Scopul final: sa ma imbogatesc peste noapte pe spinarea nefericirii altora. Cum nu imi place sa dezamagesc pe nimeni, m-am gandit ca macar blogul sa profite de povestile de viata postate liber si fara constrangeri pe Internet. 😀

In Belgia copiii fac viroze destul de des. Nu se trateaza nicicum, mai ales nu preventiv, si nu sunt motiv de panica. Doar de concediu medical si stat acasa.

In Romania copiii fac febra si se merge urgent la urgente. E motiv de panica majora si, daca medicul indrazneste sa nu prescrie un pomelnic de medicamente, parintii se duc repede pe Facebook si cauta sustinere si ajutor. (A se citi „recomandari de medicamente”.)

Mucii limpezi, febra care nu atinge anumite valori si cedeaza la antitermic fara a reveni rapid, unele eruptii cutanate, varsaturi usoare sau scaune moi, rosu in gat sunt in Belgia semne de viroza. De obicei se sta acasa cu copilul si asteptam cuminti sa treaca. Mergem la medic sa ne dea un certificat medical, ocazie cu care il controleaza si pe ala micu’ sa nu aiba vreo otita sau ceva mai serios in gat. Daca e viroza, esti trimis frumos acasa fara tratament.

Mucii limpezi, febra care nu atinge anumite valori si cedeaza la antitermic fara a reveni rapid, unele eruptii cutanate, varsaturi usoare sau scaune moi, rosu in gat sunt motive de panica majora pentru un parinte roman. Se intervine imediat cu aerosoli, anti histaminic, probiotice, saruri de rehidratare etc. Si apoi se merge la medic sau urgente care trebuie musai sa ofere un antibiotic „preventiv”, altfel e schimbat urgent „incompetentul” la sfatul altor parinti de pe Facebook.

Niste muci limpezi nu ii tin pe copiii belgieni acasa. Ii cara dupa ei la cresa, gradinita, scoala, activitati extrascolare. Fac parte din viata noastra, mai ales de prin septembrie pana prin aprilie. Ii mai aspiram sau inmuiem cu ser in functie de varsta copilului.

Niste muci limpezi sunt motiv de panica maxima in Romania. Copilul e izolat bine acasa. Nu se stie de ce… Ca daca e viroza, pai au luat-o deja toti. Ba chiar o iei si de pe strada. Se actioneaza preventiv cu enshpe sprayuri nazale si leacuri babesti, se indeasa inca trei cusme pe capul lui, chit ca in casa sunt 25 de grade. Sa nu il traga curentul, ca de aia a facut muci.

Intr-o epoca in care alte tari au auzit de viroza si au protocoale postate pe site-urile lor publice referitoare la felul in care e recomandat sa actioneze si reactioneze parintii, in Romania nu exista viroza. In Romania exista doar boli incredibil de grave care trebuie tratate repede si de graba, de cele mai multe ori cu un antibiotic si probiotice (de parca iaurtul nu ar fi o solutie mai la indemana!). Iar cand chiar sunt cazuri grave la urgente, nu mai incap de viroze!

Uitati un protocol din Australia, de pilda: Despre infectii virale

Idem exista si in America, Marea Britanie etc.

Virozele trec in 3-4 zile cu sau fara tratament. Trebuie doar rabdare si mult looooveee. 😀

In general, un copil mic poate face si 10 viroze pe an fara a fi vreo problema. Zic astia care au protocoale speciale pentru viroze. 😉

Banuiesc ca deja jumatate din cititorii obisnuiti au apasat butonul „dezabonare”. Pacat, ca acuma ma pregatesc sa las gluma la o parte si sa trec la treburi serioase.

Asadar, temperatura la copii nu e o chestie peste care se trece cu vederea. Dar medicul de familie sau pediatrul trebuie sa va explice in ce conditii se merge la urgente. Si voi ar trebui sa aveti incredere.

Bineinteles ca daca starea generala a copilului e proasta si foarte proasta, dar el nu are temperatura de mers la urgente se merge. Dar daca starea lui e buna si face oleaca de teperatura, caratul la urgente in toiul noptii ii creaza un stres suplimentar.

Invatati sa va evaluati copiii si intelegeti ca faptul ca temperatura sau viroza lor nu e o dovada a lipsei calitatilor voastre de parinti. Si gasiti-va si altceva de facut decat sa stati cu ochii pe ei ca pe butelie!

P.S. Da, stiu ca sunt si cazuri de convulsii febrile. Aici vorbeam de marea majoritate care nu dezvolta complicatii de la o banala viroza.

 

 

Publicitate

19 gânduri despre „Studiu comparat despre virozele la copii. Belgia Vs. Romania.

  1. In Romania suntem toti niste tampiti si niste incuiati, ce noroc ca la voi mintile sunt mai luminate si stiti cum sa va cresteti copiii ca la carte. Toate mamele sunt niste proaste prin Romania asta, faza e ca odata ajunse pe taram belgian se lumineaza grav si descopera gaura la macaroana. #haimalasi

  2. Ca in Belgia e procedura și in Germania, sper ca și in Austria. Și ca sa povestesc o întâmplare de marți, din România. Afara cam 20 de grade, un copil de 4-5 ani înfofolit ca de ger. O aud pe mama lui vorbind cu cineva la telefon”tu, m-au trimis cu copilul de la urgentă la medicul de familie ca cică asta nu e caz de urgentă. Pai copilul tușește de numa’ și are muci, iar ei nu ma primesc? Dar Medicul de familie nu vrea sa ii dea nimic, zice ca nu e cazul. Cred ca iar îl schimb. Sa văd la farmcie ce oi rezolva.” Deci… 😔

  3. La noi e frica de spitale…ajungi acolo cu copilul si in loc sa il faci bine mai te pricopsesti cu ceva cadou, pe urma sunt medici si medici majoritatea dintre ei din start prescriu tratamente tari sa fie siguri ca piticii isi revin..Si uite asa primesc un wow din partea părinților si ce medic bun…mai ales la primul copil la majoritatea a teama de raceli plus sfaturi peste sfaturi ca familionul e mare si norocul e pe capul tau…Asa ca educația pe tema asta la părinți ar trebui aprofundată si medicii care parca nu fac aceeasi facultate…nu tocesc din aceleasi carti dar nu stiu de ce unii pot sa tratamente usoare pe când altii…plasa de medicamente.

    1. Plasa de medicamente, sau polipragmazia, este practicata de unii medici care sunt, astfel, considerati a fi BUNI. Probabil din cauza ca pacientul este socat de cat de multe medicamente cunoaste doctorul…

  4. Teoretic e cum zici. Practic nu, virozele in ro sunt mult mai agresive si ajung f repede de la muci limpezi si febra moderata la infectii bacteriene si de asta sar si parintii si medicii repede cu panica
    Eu am avut copil mic si in ro si in nl si de gandit gandesc la fel. In ro a facut niste viroze groaznice, la majoritatea a ajuns la antibiotic. In nl doar muci, behaiala, paracetamol si ceai, si el si noi adultii
    Nu stiu care e explicatia, dar compari mere cu pere. In be, nl nu au wc-ul in curte si tanti de la orice ghiseu nu s-a sters la fund si dupa aia da mana cu tine, clima e umeda si mai rece, virusii nu apuca sa se dezvolte in tot felul de balarii, deci chiar nu

    1. O sa-ti spun ce mi-a spus si mie un neurolog roman care practica in Paris, deci cunoaste clima din ambele parti ale Europei, in 2010 cand am facut prima sinuzita din viata mea (sper ca si ultima).
      In Tarile de Jos si mai pe coasta, clima fiind mai umeda, virusii colcaie. Sunt la mama lor acasa ca fix umezeala, temperaturile astea nici prea, prea, nici foarte, foarte ii mentin in viata. Iar „vanticelul” ii ajuta sa se raspandeasca. Asta fata de clima din Romania care e mai uscata si unde caldura si frigul ucid din fasa goangele mai mari. No, daca ea m-a mintit, mint si eu. 🙂

      1. Mai, nu stiu ce sa zic, ti-am zis ca nu cunosc explicatii, cert e ca noi, adultii si copilul am facut doar viroze duse pe picioare de cand traim aici, bonus eu nu am mai avut deloc nevoie de medicatie pt alergii. Daca as fi nascut si crescut numai aici copilul, probabil as fi avut aceeasi parere ca tine
        Nu-s specialist, dar mie mi se pare logic ca in clima uscata se propaga mai usor virusii decat in clima rece si umeda 🙂
        Cred ca e un cumul de factori, printre care igiena la loc de frunte.
        Comparatie merita insa pe sistemul medical. In be, nl, UK, etc au protocoale clare (soacra-mea ii pediatru si stiu) daca iti prescrie altceva decat paracetamol la muci, plateste dr din buzunar. Deci n-o sa. In plus, medicul sta sa-ti explice de ce una si alta, prin urmare tu n-o sa simti nevoia sa discuti problemele medicale cu feisbucul :))
        Ce roman am scris, am prea mult timp liber 🙂

  5. In articol scrie „Nu se trateaza nicicum, mai ales nu preventiv”. Tot vad mamici pe toate grupurile care dau catina cu miere copiilor. O fi bine, o fi rau?

    1. Exista niste articole scrise chiar de medici romani care zic ca nu ar fi bine sa intervii pe langa sistemul imunitar. Noi am ales sa nu ne bagam unde e treaba copilului sa invete cum sa gestioneze. (Daca pediatra mi-ar sugera ceva, as analiza impreuna cu ea. Dar de capul meu nu ma apuc sa dau.)

  6. Eu nu cred ca niste catina cu miere e „preventiv”. E un dulce, un fruct cu miere. Ca-l dau in sezonul asta (cand e catina de pus in miere), eu zic ca-i super, mai ales ca fructele de vara s-au dus (alea de padure ma intereseaza aka „superfoods”).

    Eu sunt in solidaritate cu Miruna. Eu si el suntem in „luna si raceala” inca de anul trecut pe vremea asta, cand avea 1a4l, cu pauza miraculoasa cand l-am dat la gradi in febr 2017 pana la virozele de vara (de stomac, aici are sensibilitate). Am reinceput cu ele la reintrarea in gradi in sept, el e la a doua (ni le pasam in familie de obicei.) cum ziceam, luna si raceala.
    Experienta imi zice sa separ racelile cotidiene de gripele nasoale (1/an, daca nu mai rar) cu frisoane si migrene de-o saptamana.
    Faina resursa cu australienii, eu ii dadeam nurofen/panadol la febra dupa ce-l lasam vreo 30 min dezbracat (se pleostea) si uneori cand n-aveam rabdare sau era noapte. Acum a facut febra (nemasurata ca nu ma lasa), l-am dezbracat, s-a pleostit, nurofen, si-a revenit si alearga nud prin casa cu ta-su. Il tin maine si marti acasa si apoi mergem le doc sa ne dea aviz de reintrare in colectivitate.
    Paul nu suporta ser fiziologic sau apa de mare in nas asa ca il las sa si-i stranute si inainte de somn bagam batista bebelusului la aspirator. Ne ajuta si tzatza, folosita mai mult la raceli (altfel i-am redus-o la seara si in weekend) :))

    Nu ma pricep la umiditate sau uscaciune, ce pot sa va zic e ca in casa e aerul fte uscat ceea ce creeaza un discomfort aparte, si cand ma dau cu apa termala pe fata sau salina in nas ma simt mult mai bine si curg mucii siroi. Fata de cand se usuca si ma mananca nasul+co

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.