„Pe vremea noastra…”

Am ajuns sa fac alergie la sintagma asta. Atata am auzit-o pe grupul de diversificare, ca mi se zbarleste parul. Mai ales ca e spusa in contextul „pe vremea noastra nu ne cresteau dupa carti, si uite ce bine o ducem”. Asa ca, azi demontam un pic mitul cu „pe vremea noastra”.

In primul rand, pe vremea noastra eram crescuti dupa carte. Una singura, aprobata de Partid, folosita de toate cadrele medicale si parintii. O chema „Mama si copilul”. Rar actualizata, niciodata contestata (ca acces la alte informatii nu exista), era singura Cale de crescut plozii mici si urlatori. Asa ca, va rog sa nu-mi mai spuneti ca noi nu am fost crescuti dupa carte.

Intre timp, lumea s-a mai desteptat. Ca din anii ’70 cand s-a facut cartea aia, s-au mai facut cercetari medicale, s-au mai publicat articole etc. Mai ales ca pe cand in Romania nu existau ecografe, prin Vestul Salbatic european deja unii reuseau sa isi vada pruncii inainte de nastere.

Dar hai sa vedem ce era asa de bine pe vremea noastra si cat de bine am ajuns noi azi. Si ma refer la generatia mea in general, astia care am prins cativa ani in comunism si apoi libertatea de dupa Revolutie.

Va mai amintiti cum era cu WC-ul in fundul curtii?! Ca pe la tara sau orase mai mici, la casa, cam asta era „moda”.

Dar fara masina de spalat cum era? De spalat scutece pline de productii minunate la mana… Si de schimbat cearsafuri cu totul cand facea bebe pipi.

Dar fara absorbante?! Sau voi nu ati prins?!

Sau fara telefon, Internet etc.?

Da, e greu sa iti amintesti ceva ce nu a avut impact direct asupra ta. Ca generatia noastra, astia care acum scoatem porumbelul cu „pe vremea noastra”, eram prea mici pe vremea noastra ca sa ne amintim ce misto era sa speli scutece la mana, sa nu ai acces la informatie, sa stai la cozi interminabile pentru o paine etc. Noi doar ne dam cu presupusul ca uite ce bine am crescut asa ca „pe vremea noastra”.

Asa de bine am fost crescuti noi (si generatiile de dinainte, dar acum vorbesc doar de noi) ca rata anemiilor era in floare. De carentele de vitamine si minerale nu mai zic. Suntem asa de sanatosi azi ca ajungem la medicul de familie cu tot felul de bolesnite. Dar nu, asta nu are nimic a face cu felul in care am fost crescuti! Feri Doamne!

Cum adica sarea adaugata in mancare si excesul de proteine (sa nu uitam ca cea mai buna leguma e porcul) cauzeaza boli de rinichi pe termen lung?! N-are cum! Ce, vreti sa spuneti ca fortarea rinichilor din frageda pruncie are vreo treaba cu pietrele de la varsta adulta?! Vai, vai! Ce idiotenie! Bine ca is io desteapta!

Si nici laptele de vaca dat de la cateva luni, indoit cu ceai, nu are nimic a face cu anemiile. Nimic! Faptul ca laptele de vaca e mult mai sarac in fier asimilabil de organismul uman decat laptele matern sau cel praf si ca ceaiul scade si mai tare rata de absorbtie a fierului in organism nu are nimic de-a face cu toate astea. Dar nimic! E doar o conspiratie mondiala!

Ca uite ce sanatosi suntem! Nu avem decat un sertar cu medicamente in casa si parintii nostri cand pleaca undeva cara dupa ei doar o punga cu 5 feluri de pastile. In rest suntem sanatosi.

Sa mai zic de obiceiurile alimentare?! Alea dobandite odata cu libertatea de dupa Revolutie cand brusc s-au umplut galantarele cu tot felul de produse. Mezeluri, dulciuri, orice. Nici astea nu au nimic a face cu rata obezitatii / supraponderabilitatii in randul generatiei mele. Ca pe vremea noastra se manca sanatos, dom’le! (Normal, ca mai bine de jumatate din romani habar nu au sa citeasca o eticheta! Asa ca totul pare sanatos.)

Cand auzim ca se poate da carne de porc unui copil sub un an, ne oripilam de zici ca s-a propus sa il trimitem la munca silnica. Cum sa dai carne de porc?! Normal ca ne oripilam, ca doar carnea de porc in capul nostru inseamna mezeluri, sunci, carnati in untura, jumeri. Carnea de porc nu ar insemna o bucata macra de muschi! Piei, Satana! Cum sa mancam o bucata de muschi de porc la cuptor?! Ca pe vremea noastra totul era inecat in grasime. Asta cand reuseai sa cresti un porc acasa si sa ii faci sama de Craciun.

Asadar, data viitoare cand mai aveti chef sa spuneti ca „uite cum era pe vremea noastra si ce bine o ducem noi”, luati un baros, spargeti masina de spalat haine, televizorul, modemul, telefonul, steamerul si blenderul, dati foc la absorbante si scutece de unica folosinta, dati foc la carti (care aveti…) si traiti un pic „ca pe vremea noastra” cand clar nu eram crescuti dupa carti. Ca doar era doar una litera de lege.

(Pe de alta parte, sa stiti ca inainte de libertatea regasita la Revolutie, hrana noastra era mai sanatoasa. Prea putine pesticide, multe crescute in fundul curtii langa WC :D, prea putin zahar ca se dadea pe cartela. Dar nici de asta nu ne amintim. Urlam doar ca „pe vremea noastra parintii ne dadeau ce aveau si ei” uitand ca era mult mai putin procesat si plin de aditivi decat in ziua de azi.)

Amu’ ma scuzati, ma duc sa traiesc un pic ca pe vremea mea, asta de acuma. 😉

Publicitate

7 gânduri despre „„Pe vremea noastra…”

  1. Acum voiam sa comentez la postarea de pe grup cu ,,pe vremea noastra..bla bla bla..si uite ce sanatosi suntem,,.Mor cate putin cand o citesc:))

  2. Erau si chestii bune pe vremea aia, si anume calitate (adica primeam porc dar porcul era taiat O DATA PE AN) si primeam iarna, si era de calitate, si ajungea 100kile impartite la 2-3 familii pt cateva luni, deci cu portia. In rest, la tara carne era O DATA PE SAPTAMANA, cand taia o gaina si ajungea la 3 adulti si 4 nepoti timp de o saptamana … Ce aveam din belsug erau lactate. Si eu lipsa de calciu. Ceva nu se leaga 🙂 – dar se pare ca nu asimilez calciul din lapte (din branza grasa, gen cascaval da – facut teste periodice cu schimbari alimentare).

    Dar erau putine, si nu plaja de alegere, iar asta da dureri de cap. Nu stim sa alegem, nu stim sa citim, nu stim sa comparam, nu stim sa decidem si mai ales nu stim sa apreciem ce avem.

    1. Pai am si zis ca hrana era mai curata. 😉
      Apropo, calciul din branzeturi tari e mai asimilabil decat cel din lactate lichide / moi. Si patrunjelul are calciu mult!

  3. Să ii creștem ca la carte așadar, cărțile de azi 🙂 Eu am crescut cu Biblia și cu povești nemuritoare.
    Eh, dar de stres cum o să-i ferim. E diferit de vremurile în care ne trimitea bunica să închidem găina-n coteț 🙂 Și se spune ca produce mai multe dezechilibre și boli decât sarea și proteina animală.

  4. Faceți următorul joc luați o foaie de hârtie împărțiți în 2 și într-o parte scrieți tari comuniste și care au fost comuniste de stânga și în cealaltă tari care nu au fost niciodată comuniste și analizatile pe rand economie mod de viata etc și o sa vedeți unde sunt unele unde sunt altele și mai întreb de ce toate tarile ex comuniste se duc la munca în tari capitaliste și nu invers? pe vremea mea tare articolul

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.