Daca ar fi sa caracterizez romanul de rand, imaginea care mi-ar veni in cap ar fi cea a iobagului care isi framanta cusma in mana stand cu capul plecat in fata boierului. Atat de des mi-a rasarit imaginea asta in minte in ultimele luni incat cred ca o sa ma bantuie…
Romanii se impart, mai nou, in doua categorii. Cei cu gura mare (bazat sau nu pe stiinta concreta) care abia asteapta o ocazie sa taxeze vreo greseala. De parca ei ar fi perfecti. Adica boiernasii din fraza de mai sus. Si cei care chiar au o problema sau o nedumerire, care ar cauta sfat de la altii, dar carora a ajuns sa le fie teama sa deschida gura si sa intrebe. Teama ca se vor face de rusine si / sau ca vor fi judecati.
Haideti sa va dau exemple concrete.
Primesc mesaje in privat cu intrebari legate de diversificare, asta desi am repetat in numeroase randuri ca nu sunt medic, nu sunt nutritionist, sunt doar o mama care nu a acceptat de bune balivernele fara sursa care circula in mediul online romanesc. Si care, tocmai de aia, a pus bazele unei comunitati pe Facebook unde mamele ar trebui sa se simta confortabil sa intrebe diverse chestii (oricat de „gresite” ar fi!) si unde alte mame cu mai multe informatii reale la bord sa le raspunda frumos. Si totusi primesc mesaje in care mamele imi spun ca le este teama sau rusine sa intrebe pe grup. Ca sigur le va judeca cineva.
Dreptate au, ca oricat ne chinuim noi adminii, tot mai apare cate una care urla mai tare cine stie ce ineptii traduse prost din engleza sau repetate fara noima de pe alte grupuri extremiste.
Asadar, avem pe de-o parte mame care se tem sa intrebe, si pe de alta mame care abia asteapta sa taxeze, sa dea cu firma in cap si sa le faca sa se simta oribil pe primele pentru ca au „gresit”. Unde greselile astea nici macar nu sunt greseli capitale si poate cu vorba buna si un sfat bland ar putea fi remediate fara repercursiuni pe termen lung.
Cazul numarul doi. Cineva apropiat mie ajunge la medicul specialist ca sa solicite reluarea unei investigatii apropo de un diagnostic pus acum 6 ani. Medicul ii vorbeste fix de sus, pe un ton super critic si deloc incurajator. Desi ceea ce i-a spus pare de bun simt si cu o baza reala corecta (cat ne pricepem si noi), felul in care a spus-o a dezarmat-o complet pe persoana in cauza. Ce spun eu?! A speriat-o de-a dreptul. Si i-a lasat asa un gust amar de nu ii mai vine sa faca nicio investigatie, ba chiar parca se simte rusinata ca a deranjat-o pe doamna doctor.
Astea sunt doar intamplari din ultimele zile… Implicand nespecialisti si specialisti. Si nu inteleg de unde nevoia asta de a da in cap si a taxa pe cel mai nestiutor ca tine.
Fix asa ne tratam si copiii. Las’ ca tu nu stii ce iti place si ce vrei, stiu eu mai bine. Vai, ai gresit! Esti prost! Iti spun eu cum sa faci!
Oameni buni, nu va mai temeti sa intrebati! Si daca sunteti facuti prosti, asta e. Ignorati atotstiutorii superiori si luati raspunsurile de care aveti nevoie. Credeti-ma, o comit si ei cu varf si indesat!
Nu va mai temeti sa va cereti drepturile! Sunt ale voastre si nu mai traim pe vremea iobagilor. Lasati cusma acasa si tratati „boiernasul” fix ca pe un prestator de servicii. Cereti sa va explice ce nu intelegeti.
Iar voi, „boiernasilor”, invatati sa vorbiti mai bland si sa oferiti sfaturi fara sa explicati cat de destepti sunteti voi si cat de prosti cei care au intrebat.
Gata, ca iar m-am enervat… Ma duc sa mai mananc niste piscoturi.
Citeam ca un comportament gresit intr-o generatie se transmite si la urmatoarele, si ca e nevoie de 3 generatii de a scapa de el. Dupa atatia ani de iobagie (sclavie) nici nu ma mai mira ca atunci cand dau de greu prima reactie e sa fug in padure si sa ma ascund, nu sa lupt. Pe tema asta am o carte scrisa de un roman, Psihoza balcanica, ce m-a ajutat sa imi inteleg unele reactii (dar nu sa mi le vindec 😀 ).
Apoi am primit un link cu un studiu de la Harvard in care arata ca traumele modifica geneticul si sunt afectate cateva generatii. Asta explica si incidenta anumitor boli in familii si recurenta lor, dar si tentintele distructive sau autodistructive la generatii de oameni care o duc bine, mult mai bine decat stramosii lor, si explica si TED-ul asta care mi-a influentat viata https://www.youtube.com/watch?v=95ovIJ3dsNk .
Mirunica, tastează ăe google : iobagi la patron, iobagi la stat” …și vei asculta o melodie de Andrei Păunescu …
nu …ăe …pe …scuze !
arakelian, ma bucur ca am citit cometariul tau. Oare cartea la care te referi este Nevroza balcanica de Vasile Dem Zamfirescu, aparuta la Editura Trei?
Poate te mai intereseza, pe tine si pe altii, proiectul Romania identitara al Societatii Romane de Psihanaliza. Notitele Mihaelei Zamfir, pe facebook: „Atelierul 4 din proiectul cultural Romania Identitară:
-experiente adverse, traumatizante
-identitate construita pe trauma si pesimism
-senzatia ca trebuie sa ne descurcam singuri
-nevoia de vitalitate, veselia, sunt privite suspect in Romania
-profundul sentiment de vinovatie
-sentimentul de insuficienta care duce la un perfectionism care nu este necesar
-traumele recente sunt mai usor de gestionat.”
Ideile apartin Dianei Vasile de la Institutul de Studiu si Tratament al Traumei.
Concluziile atelierului https://www.youtube.com/watch?v=sEm5kmW99ts
La acelasi atelier, Micaela Ghitescu, fosta detinuta politic https://www.youtube.com/watch?v=mLOyQXU8rKQ
Mirona, fiind psiholog, poate ne mai dai ceva de citit 🙂
Rusinea si teama cred ca insemna lipsa de siguranta si incredere care au explicatii in istoria neamului si in cea personala. Prea multa agresivitate in jur, de prea mult timp si sub cele mai diverse forme.
ia zi si mie une-i comunitatea aia bre! :))
Cauta „Diversificarea echilibrata e bebelusului” – nu-i doar pentru bebeloi. Iar unele retete sunt miam miam.
pe facebook sau pe google? ca pe Fb nu gasesc nimic.
Pe Facebook. Impriteneste-te cu mine (Mirona Mitache) si te bag eu. Dupa aia poti sa te dezprietenesti. :)))
ei, pai de ce sa ma dezprietenesc, ce-am cu tine ? :)))