Cetatea Eterna

Adică Roma. Pentru cei ce au ratat poezia istoriei…

Am fost la Roma cu copilul la purtător. Cam 3 zile în total. Am aterizat miercuri in jur de 11 si am plecat sambata seara târziu tare. Cu bagaj putin, in ciuda copilului care ne insotea, si cu lista cu ce vrem sa vizitam. Dupa 3 zile am plecat cu o opinie nu tocmai măgulitoare. Mai ales ca anul trecut am vizitat Atena, deci am avut termen de comparatie in ce priveste orasele cu vestigii istorice. Dar sa o luam pe rând, cum sade bine oamenilor organizati.

In primul rând la hotel nu aveau nici urma de harti gratuite pentru turisti. Cică tocmai se terminasera. Ii cred ca si eu mai mint. Mai ales ca in cele 4 zile state pe acolo nici nu au apărut. In schimb puteau fi cumpărate de pe la tot felul de chioscuri. Harti simple, cum sunt cele pe care le gasesti gratis in hotelurile din Bruxelles, Atena, Londra si Paris, costa 3 euro. Un chilipir!

Apoi obiectivele turistice nu prea sunt puse in valoare. Prea puține au panouri cu istoria lor detaliată. Si unde sunt, textul e scurt si incomplet. Sa luam, de pilda, Teatrul lui Marcello. Daca nu ar fi fost marcat pe hartă, nu am fi știut ce e. Desi e mare… Nu mai spun de felul în care a ajuns clădirea până în zilele noastre: s-au construit locuințe peste structura tribunelor, dar nu exista vreun panou informativ care să explice cine, când si de ce a făcut asta.

Dacă Atena are trotuare foarte înguste in zonele mai puțin centrale, Roma are porțiuni fără trotuare fix în zonele turistice. Si traficul la fel de haotic. Nu mai zic de Via Apia Antica care e o arteră foarte circulată, dar pe care găsești și turisti imprudenți care ar vrea să ajungă pe jos la catacombe…

Ca tot suntem la capitolul transport, din autobuze nu se pot cumpăra bilete! Dacă ai făcut imprudența sa te duci pe jos până pe Via Apia Antica si vrei să te întorci cu autobuzul în oraș, ori mergi fără bilet (șoferul nu a părut deloc deranjat), ori renunți si mergi pe jos…

Mai zic doar ca nu mi s-a părut un oraș baby friendly. Scaunele de masă care ne-au fost oferite (de putine ori!) nu aveau nimic in comun cu siguranța copilului. Nu tu centuri, nu tu posibilitatea de a le regla. Pirpirica noastra ar fi cazut prin laterale fara niciun efort… Singurul mai acătării a fost la Vatican, dar acolo dormea copilul si nu am mai avut nevoie. În plus parcurile mi s-au părut puține si cu interdicția de a calca iarba. Iar în cele în care as fi avut voie sa pun ploada în iarbă, italienii uitau să adune rahatul după câinii pe care îi scoteau la plimbare. Mai mult, italienii se holbau la mine pe stradă când vedeau cum car copilul în manduca (căruciorul ar fi fost un chin pentru noi toți) de parcă nu au mai văzut așa ceva…

Vaticanul mi s-a părut un business ostentativ, dar totusi foarte bine organizat. Si mai curat decât restul Romei pe unde gaseai gunoaie pe marginile neingrijite ale principalelor artere rutiere.

Ce as avea de spus de bine? Ca totusi se străduiesc sa renoveze Colosseumul. Si alte obiective. Ca mâncarea e buna daca te abati un pic de la zonele turistice si ca preturile sunt accesibile.

Per ansamblu a fost ok, ne-am mai întoarce. Dar ne așteptam la altceva de la pomul lăudat. La ceva mai bine. Si nu am crezut ca as ajunge sa spun ca grecii se descurcă mai bine la capitolul „vândut” pietre vechi.

Revin cu poze.

Publicitate

2 gânduri despre „Cetatea Eterna

  1. Am avut aceeasi impresie anul trecut la Roma. Insuficient, nemultumitor 100%, nu la nivelul la care te-ai astepta. E adevarat, si noi ne am mai intoarce dar acum macar vom sti la ce sa ne asteptam.

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.