Cum, necum, emigrantii romani in Belgia cautatori de informatii pe Internet ajung si pe blogul asta prapadit. Prea multe detalii despre scoli inca nu pot da, dar cu cresele deja m-am familiarizat. Asadar o sa incerc sa scriu un articol coerent, asa privata de somn cum sunt. Sper sa-mi si iasa. In caz ca nu si mai aveti intrebari, nu ezitati!
Ca si angajat in Belgia aveti dreptul la 15 saptamani de concediu pre si post natal. Mai exista si posibilitatea de a prelungi perioada cu un concediu parental, dar prea multe detalii despre nu cunosc. Ca si „independent” aveti dreptul la 8 saptamani de concediu. Bineinteles ca in acest ultim caz puteti sa stati acasa si neplatita, daca vreti sa negociati astfel cu colaboratorii. In ambele cazuri prima saptamana e obligatoriu sa fie luata inainte de data prezumtiva a nasterii.
Ce faceti cu copilul dupa?! Majoritatea celor inregimentati in campul muncii in Belgia il fac pachet si-l predau la cresa. Numai ca impachetarea lui trebuie planificata din timp… O sa vorbesc mai ales despre Bruxelles, caci aici cunosc situatia personal.
Fiecare comuna bruxelleza are sistemul ei de crese si detalii gasitii pe site-ul oficial al unitatii teritorial-administrative. De cele mai multe ori cresele din sistemul public sunt un fel de organizatii non-profit subentionate de Comuna si ori sunt de sine statatoare, ori coordonate de ONE (Office de la Naissance et de l’Enfant). La noi in comuna sunt toate sub umbrela ONE, asa ca m-am dus cu jalba in bat la ei.
Cresele sub tutela ONE (ale lor sau doar agreate) sunt francofone. Pentru cele neerlandofone, mult mai putine in Bruxelles, trebuie contactat Kind & Gezin. In ambele cazuri procedura e cam aceeasi.
Inca din luna nr 3 de sarcina, mai pe la sfarsitul primului trimestru, cereti neaparat medicului ginecolog o adeverinta cum ca sunteti insarcinata. Luati hartia asta impreuna cu dovada ca munciti (unul sau ambii parinti) si va prezentati la ONE unde selectati dintr-o lista cresele care va fac cu ochiul si spuneti data la care vreti sa va intre copilul la cresa. Fiecare dosar primeste un punctaj, sansele sa prindeti un loc la cresa crescand daca ambii parinti muncesc.
Oricum, locurile la cresa se elibereaza dupa un algoritm un pic ciudat. 🙂 In primul rand, cresele se organizeaza de obicei pe 3 grupe de varsta/capacitati motrice: bebe, mijlocii si mari. Pe masura ce copiii ajung la varsta de 2,5 ani sunt luati de la grupa de copii mari si inscrisi la „maternelle”, un fel de echivalent al gradinitei romanesti. Daca nu-si gasesc locuri pe unde vor fix de la varsta aia, mai stau un pic pe la cresa si locurile care ar trebui sa vina din urma raman blocate. Asadar, nu toate locurile se elibereaza la aceeasi data, nu exista o data fixa de incepere a anului la cresa. Noi ca sa prindem un loc de la 01.09.2015 ne-am inscris din octombrie 2014. Mentinerea inscrierii trebuie confirmata in scris la fiecare 3 luni, iar la nastere trebuie trimis actul de nastere in copie.
Pentru Kind & Gezin inscrierea se face on-line si, in plus, trebuie sa confirmati si ca vorbiti o boaba de neerlandeza astfel incat sa puteti comunica cu ingrijitoarele in aceasta limba. Dar si aici trebuie sa porniti demersurile din timp.
Pe langa crese mai exista varianta „mamelor de primire” (habar nu am cum ar suna in romana). E vorba de femeile care iau acasa pana la 5 copii de aceeasi varsta si care sunt autorizate sa faca asta. Pentru a afla care si unde sunt, tot cu cele doua organizatii mentionate mai sus trebuie sa luati legatura.
Cresele din sistemul public au tarife in functie de veniturile parintilor, calculate dupa o grila care e publica. Deci tariful in sine variaza de la cateva zeci de euro la cateva sute. In pretul lunar intra mancarea si gazduirea, pentru scutece platindu-se o suma forfetara zilnica de circa 1,5 euro. Bineinteles ca exista posibilitatea de duce copilul la cresa doar part-time, dar asta se stabileste de la inceput.
Mai exista si crese private cu tarife intre 600 si 750 euro pe luna. Aici gasirea unui loc nu este foarte problematica, dar totusi trebuie sa intrebati din timp.
Si un pic despre experienta noastra…
Bulbuc e la o cresa publica, full-time. Mi-ar fi placut sa fie part-time si doar de pe la 6 luni, dar deocamdata nu se poate. De ce cresa si nu o bunica? Strict parerea noastra: un copil se dezvolta mai bine intre semenii lui. Sa stea acasa cu o persoana mai in varsta nu cred ca il ajuta cumva pe termen lung. Ne place, nu ne place, traim intr-o lume in care copiii sunt inregimentati in comunitati. Asadar, ce bine i-as face aratandu-i de mic ca o singura persoana ii acorda toata atentia, iar dupa 3 ani sa-l arunc intr-o clasa cu inca 10 – 15 si un singur adult care sa-l bage in seama? In plus, oricata munca de cercetare am face noi, tot nu cred ca am fi in stare sa ii oferim jocurile si activitatile de care are nevoie la varsta lui.
Am vazut pe viu la cresa cum incep sa imite ce fac ceilalti. De pilda sa faca abdomene, mini-flotari, sa chiuie si alte cele. Oricat as vrea sa o invat eu toate astea, nu ma va privi niciodata de la acelasi nivel. (Sa stiti ca altii invata de la Bulbuc.) In plus, mananca picea de rupe (pentru varsta ei, bineinteles), doamnele de la cresa avand o rabdare de inger cu maini bagate in gura in timp ce mai e si un piure pe acolo si apoi puse peste tot. Nici eu nu ma supar, dar nu stiu daca as reusi sa fiu zen de 2, 3 ori pe zi cateva luni la rand. Deocamdata suntem cat de cat bine cu solutia asta, o iau intotdeauna curata si bine-dispusa.
Cam atat am avut eu de spus, sper ca nu am uitat nimic. 🙂
Sa fie intr-un ceas bun!
Deocamdata e. Mersi!
Nu numai că n-ai uitat…ai pus și în plus…„ca și angajat”=ca angajat !…boala asta o au toate pițipoancele televizio-ghinioniste…care mai pronunță cu mare prețiozitate : „doisprezece” mii de …lei, Euro, case,…ele nu știu că mia e de gen feminin…își pierd feminitatea…Există o singură infirmitate care poate fi satirizată . ai ghicit …să nu mai faci!
Neerlandeza…am mai invatat un cuvant azi, mersic! 🙂 si cum reusesti sa o culegi pe a ta bulbuca asa curata, ca a mea ori e murdara foc, ori imbracata cu hainele altora ca alea care le las eu de schimb ii raman mici constant…
good luck cu achizitionarea virusilor, prima data e mai greu, dupaia putin enervant si cica pana,la al doilea an sunt gata imunizati 😁
Eu ii duc la cresa fix hainele care nu prea imi plac din cele primite. :))) O mai iau cu pete si alte cele, dar gandeste-te ca ea de abia acum a inceput sa se taraie. Deci mai greu sa se murdareasca altfel decat cu piure. :)))
Tocmai am fost racite amandoua. Vad ca face si ea ca mine: putini muci, tuse, fara febra, se pastreaza moralul normal. Daca imi seamana, o sa scapam cu gratie de orice boala grea ca nu se atinge de noi. 😀
De la ce vasta merge copilul la creșă la voi? Sunt doar 15 zile de concediu maternitate?
15 saptamani, dupa cum scrie si in articol. 🙂
Copiii sunt primiti la cresa de la 3 luni fara probleme. Bulbuc merge de la 4,5 luni.
wow :(! Foarte greu si rupture mi se pare prea rapida!
ca o remarca personala, desi in Ro mama are si 24 luni concediu de maternitate, copiiii romani ce ii cunsoc sunt mai sensibili decat cei belgieni. Am impresia ca le pune ceva in alocatie.
Noi tocmai am scapat de o raceala usoara. Muci usori, un pic de tuse, eu si dureri in gat. Am trecut prin viata ca si cand nu a fost… Ea e „her usual self”. Cred ca de la caciula si curent i se trage.
maieu pe sub haine porti?
Cum se procedează cu copii romani care merg la gradina în belgia
Buna, cum ar trebui procedat in cazul in care acum vrem sa venim in Belgia, adica eu cu un bebe de 1.5 luni. Care ar fi pașii pentru a o putea înscrie la creșă/grădiniță sau cum sa procedez, ținând cont că vin acolo si probabil voi incepe serviciul imediat dupa sosire? Ca parinte unic, ce ar trebui sa fac? Ai posibilitatea sa imi dai cateva indicații, te rog?