Despre un sistem care poate fi schimbat. Si despre alaptat…

As vrea sa va vorbesc azi despre anumite aspecte ale sistemului medical romannesc. Unele care pot fi schimbate in bine fara costuri prea mari si poate chiar fara bataie de cap. Doar cu un pic de vointa si o minima implicare a autoritatilor. Si cum in perioada asta sunt in plina faza de mamicie si prea putin in contact cu geopolitica si economia mondiala, o sa exemplific cu o situatie cu care am intrat in contact, adica alaptatul.

In Belgia fiind nici macar nu mi-am batut capul cu cautat prea multe informatii. Stiam ca ar fi bine sa fac asta macar cateva luni, dar eram convinsa ca daca voi avea nevoie de asistenta de specialitate mi se va oferi in maternitate sau la clinica unde ma duc de obicei. Recunosc, m-am informat putin despre ce ar putea sa mearga rau, din fericire inca nu am avut ce face cu acele informatii.

Asadar, in Belgia fiind, am fost intrebata pe un ton normal, fara nicio intentie de a mi se judeca decizia, daca vreau sa alaptez. Am raspuns afirmativ, moment in care mi s-au oferit brosuri si explicatii. Tot in acest context, in timpul travaliului am fost intrebata ce facem cu bebe dupa ce se naste. Am cerut sa-mi fie dat dezbracat ca sa-si gaseasca singur drumul spre sursa de hrana. Zis si facut. In timpul celor patru zile petrecute in maternitate, bebe a stat cu mine in camera si am beneficiat de suport continuu, la cerere.

Repet: daca as fi spus ca vreau sa-i dau formula, as fi beneficiat de acelasi suport.

Pe de alta parte, de prin Romania tot aud si citesc povesti horror legate de acest subiect. Sunt vreo cateva spitale private si putine de stat care sunt pro-alaptare, dar in rest protocoalele sunt infecte, invechite si complet impotrivs pacientului. Pentru ca mama nu poate alege…

Asadar, in majoritatea maternitatilor romanesti copiii nu sunt lasati in salon cu mamele lor, alaptatul se face la program, suplimentarea cu lapte praf e la ordinea zilei. Personal nu cred ca laptele praf e chiar asa un mare balaur, dar cred cu tarie ca mamele ar trebui sa fie lasate sa leaga nu sa li se impuna o anumita cale. Tocmai pentru ca in maternitati se procedeaza asa, mamele ajung acasa si incep sa se intrebe ce fac prost de nu sunt in stare sa alapteze asa cum o fac alte mame.

De ce spun ca partea asta a sistemului ar putea fi schimbata usor si fara costuri prea mari? In primul rand ma indoiesc ca nu exista macar cateva mame care sa fie familiarizate cu conditiile necesare unei alaptari reusite si care sa lucreze prin Ministerul Sanatatii sau prin spitale de unde se poate porni o schimbare. Asadar, un plan si un protocol ar putea fi intocmit.

Mai apoi, patuturile in care se tin copiii in camerele alea special amenajate pentru ei pot fi lejer mutate in saloanele mamelor. Ca nu-s nici prinse in podele, nici din ciment. In plus, laptele praf folosit pentru toti bebelusii aia costa muuult mai mult decat cel matern care e gratis, deci s-ar reduce si cheltuielile. Si ganditi-va cum ar putea fi redirectionat personalul care sta sa dea lapte cu biberonul bebelusilor, chiar si daca e vorba de o singura infirmiera. Mai mult, mi se pare umilitor ca mamele sa stea la coada la ora 6 dimineata ca sa-si alapteze copiii.

Si o sa-mi spuneti bine, bine, facem un nou protocol, dar ce ne facem cu costurile care apar ca sa pregatim personalul din maternitati sa fie in stare sa acorde asistenta mamelor? Pai, din cate stiu eu, personalul medical trebuie sa faca cursuri pe tot parcursului activitatii lor profesionale ca sa se puna la zi cu noutatile din domeniu. Ia cereti-le celor din maternitati sa faca unele speciale apropo de alaptat. Ca formatori exista, nu asta-i baiul. Iar ei oricum platesc alte cursuri la care participa.

Si uite asa nici macar nu ar trebui sa se faca cine stie ce investitii sau eforturi pentru ca personalul din maternitati sa fie pregatit sa sustina o mama care vrea sa alapteze. Din nou, nu-i obligatoriu ca o mama sa alapteze, dar daca alege sa faca asta personalul ar trebui sa o sustina, nu sa aplice tot felul de reguli care pun bete in roate si necesita saptamani de tot felul de tehnici aplicate acasa pentru a putea alapta exclusiv.

Va rog, contraziceti-ma daca nu am dreptate. Sau spuneti-mi de ce nu se implementeaza un astfel de sistem in toate maternitatile din Romania. Motive serioase, nu ca nu i-a trecut nimanui prin cap sau ca e greu sa schimbi mentalitati.

Publicitate

4 gânduri despre „Despre un sistem care poate fi schimbat. Si despre alaptat…

  1. Eu nu te contrazic si chiar mi-ar place sa vad atari s himbari descrise de tine in postare. Cred ca principala problema legata de maternitatea romaneasca,generic vorbind, este mentalitatea. Apoi ceea ce se face in scoala de asistente , pentru ca mare lucru din ceea ce se preda acum 25 de ani , nu s-a schimbat.
    In plus , tot ceea ce intra pe sectiile unui spital ca si consumabile , sunt fie din sponsorizari , fie in urma „negocierii” -licitarii cu firme din domeniu , care apartin diversilor interesati lucratori in spital. Asa se procedeaza in mai toate institutiile de stat. Si atunci , cum sa nu coste laptele praf triplu , cand acelasi rahat de lapte praf, costa atat deputin cumparat chiar din en gross?
    Este greu sa se renunte la vechi obisnuinte…si doar daca ,nu stiu , ca nu vad nici o solutie….poate ca ar exista o sora medicala la 5 bebelusi , doctori mai bine pregatiti si tot personalul , in general , platit pe masura muncii depuse , nu mizeria de salariu pe care il primesc , ar fi posibila o schimbare. Insa atata vreme cat o gravida in travaliu este lasata sa se chinuie si nu este bagata in seama , ci total ignorata , pana nu baga moasei in buzunar suma convenabila , iar medicul cu care a nascut nu isi face treaba pana nu primeste un minim de 300 euro , nu vad cum sa se schimbe ceva. Nu , categoric nu toti sunt asa , dar daca nu s-ar mai da spaga , personalul medical ar fi platit cum se cuvine si in spitale ar exista respect si toleranta si oameni dedicati meseriei , poate ca lucrurile ar putea sa se petreaca cum ai sugerat.
    Si sa dea Domnul sanatate lunga acelor cadre medicale dedicate meseriei lor si care aduc o raza de bucurie cu abnegatia lor!

  2. Iti confirm tot ce ai spus – ca pacienta de spital de romanica. Din pacate cadrele medicale prefera sa o tina asa, in zona de confort: comod, simplu, spagi. Da, primesc ENORM de multe spagi din asta, de la paciente (cu frica e cel mai usor de manevrat o femeie), si mai sunt si presiunile firmelor de vanzari: retete cu lapte praf, patuturi cumparate, ceasuri pe perete, hartii cu logo etc etc etc , totul este un marketing marsav, ce se bazeaza pe frica, nu pe alegere. Si nu e corect.

    Si sa nu mai aud ca nu sunt suficiente asistente pt ca in Be am vazut pe tura de noapte o asistenta la 30 saloane cu mama si copil, si una la 50 de saloane la cardiologie! – ambele au spus ca tura de noapte e crunta ca nu apuca sa stea pe scaun.

    Este un documentar de curand facut – si mi-a trezit amintiri….putea sa fie mai bine, putea sa fie mai simplu si mai frumos. Cel mai bun lucru care l-am facut a fost sa cer externare la nici 2 zile de la nastere.

  3. Si eu sunt de aceeasi parere cu arakelian. Nu se fac schimbari in spitalele de stat, pentru ca exista marketing si spagi de la firmele care comercializeaza lapte praf… Spagi pe care le ia personalul, pentru a convinge pacientii. Ti se spune inca din maternitate: foloseste aceasta formula de lapte pentru ca este cea mai buna, aceasta marca de servetele, aceste creme pentru fundulet, acest sampon… Cand ajugi acasa, tendinta este aceea de a cumpara ce ai folosit in maternitate… Cel mai bun spatiu pentru publicitate… Maternitatea de Stat si nu numai…

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.