Pentru pudici, spun din capul locului ca azi o sa scriu despre alaptare si anumite idei vehiculate legate de acest proces perfect natural in cazul mamiferelor. Si, inainte sa mergem mai departe, mai spun si ca postarea asta nu e nici pro, nici contra si nici nu incearca sa faca prozelitism.
Asadar, eu nu cred ca laptele praf e bau-bau sau ca mamele care alapteaza isi iubesc mai mult copiii fata de cele care isi tin sanii doar pentru ele. E o decizie personala, fiecare face cum crede de cuvinta. Copii sanatosi cresc si cu lapte praf, si cu lapte matern. Personal am zis ca voi incerca sa alapez exclusiv pana la 6 luni. Daca o sa-mi iasa au ba, raportez in octombrie. Problema nu e ca am sau nu lapte, ci e legata de detalii tehnice precum intorsul meu la munca si mersul ei la cresa. Si mai e vorba si de disponibilitatea mea psihologica de a sta zile in sir cu fundul pe canapea si copilul mufat.
Cand zic ca as vrea sa o hranesc exclusiv cu lapte matern pana la 6 luni nu-mi bazez decizia pe cine stie ce discutie avuta la colt de strada cu prietenele care au facut asta. De fapt decizia mea e bazata pe sfaturile Organizatiei Mondiale a Sanatatii care spune ca laptele matern este suficient unui bebe pana la varsta de 6 luni, ca-i tine si de foame si de sete si nu e nevoie de suplimente. Bineinteles, in conditiile in care nu exista alte indicatii medicale. Acelasi lucru mi s-a spus la maternitate, la pediatru, la ginecolog etc. Nu cu titlul de „fa asa!”, ci cu titlul de „daca vrei sa alaptezi, pana la 6 luni laptele tau ii e suficient”.
Bulbuc implineste 7 saptamani joi si nu a primit nici macar o lingurita de ceai sau apa intre timp. Dar a reusit sa ia in greutate 850g in 3 saptamani. Aparent suncile ramase pe burta dupa nastere se transforma in lapte bun. Numai ca, in ciuda acestor evidente si a nenumarate pliante si articole bagate sub nasul carcotasilor, continui sa primesc sfaturi despre cum ar trebui sa-i introduc ba una, ba alta in alimentatie.
Cica de la 3 luni ar trebui sa-i dau morcov. Mi s-au spus si motivele, dar mi s-au inchis urechile cand am auzit „de la 3 luni” si nu am mai auzit. Mai mult, unii s-au oferit sa-mi aduca gris din Romania tot ca sa incep sa-i dau de pe la 3, 4 luni. Altii nu pot pricepe cum poate trai copilul fara apa sau ceai pana la 6 luni, ca se deshidrateaza mititelul. De parca laptele matern e facut din fier beton, nu din apa. Iar altii tin sa-mi precizeze ca o sa vad eu ce o sa fac cand laptele nu o sa mai fie satios…
Fire politicoasa si pacifista cum sunt, ma abtin sa le spun sa-si vada de borsul lor. Ma abtin sa le dau sa citeasca si sumedenie de articole care arata ca daca copilul e alaptat la cerere (adica nu cand am eu chef, ci cand are el chef), laptele matern e suficient. Acuma eu nu zic ca morcovul, grisul, apa si ceaiul ii fac rau copilului, ci zic ca nu e nevoie de ele si nici de fraze de avertisment pentru cand laptele matern o sa fie nesatios. Ca nu cred ca milionele de bebei alaptati exclusiv, inclusiv in tari „civilizate” pana la 6 luni sunt infometati si subnutriti. Personal, am de gand sa suplimentez doar daca imi recomanda pediatra pe motive medicale (ma indoiesc ca o sa fie cazul).
Si ca sa ne intelegem: nu cred ca un copil alaptat exclusiv pana la 6 luni sau alaptat pana se intarca singur e mai sanatos, destept, iubit etc. decat unul hranit cu lapte praf. Evolutia unui om/copil tine de mult mai multi factori decat alaptatul si purtatul pe piept. Degeaba il alaptezi pana la 6 luni daca la un an il treci pe burger cu cartofi prajiti!
Concluzia? Inainte sa va bagati in borsul altcuiva si sa mai si insistati, desi vi se explica ratiunea din spatele unei anumite decizii, documentati-va!
P.S. Mai spun o data ca sa nu existe confuzii: postarea asta nu-i nici indemn la alaptat, nici contra diversificat. Este doar un indemn la a nu mai insista din auzite si fara o ducumentare prealabila in cazul unor subiecte serioase cum e asta. Ca dupa aia ne minunam de ce avem mame depresive…
asa asa! da-le la ochi. Eu nu am inteles niciodata chestia asta. Atata vreme cat ai ajutor calificat, de ce trebuie sa iti fie bagate sfaturi inutile si proaste pe gat?
Problema cu laptele praf pt mine este excesul de publicitate! Publicitate prea agresiva pt mine: in maternitati am primit retete cu lapte praf, patuturile aveau label-uri cu Pampers + Milupa, copiii din maternitate erau hraniti cu lapte praf, gasit cutie cu lapte praf in salonul de nou nascuti dar si in cabinet pediatru etc.
Uita-te la cateva reclame si sa vezi mesajul: copilul e mai destept cu lapte praf, copilul creste mai repede etc.(si asta influenteaza unele femei mai slabe de inger) si intradevar, statisticile arata ca in randurile copiilor hraniti cu lapte praf au evolutie mai rapida in greutate si in final tot statistic ies… ca sanse mai mari de dezvoltare obezitate/probleme cardiovasculare etc.
Singurul avantaj la biberon care l-am vazut a fost ca… hranea colocatarul (lucru care la un copil alaptat nu ar fi posibil).
cat despre morcovi si gris, asta era atitudinea in perioada comunista cand femeia se intorcea la munca la 3-4 luni si cand nu gaseai usor nici macar lapte de vaca proaspat, asa ca era o practica DISPERATA, ca nu era alta alternativa, dar unele persoane ajungeau sa fie convinse ca fac bine.
Lasa ca n-o murit nimeni din lapte praf. Pe vremea lui Ceasca aveai concediu de maternitate 4 luni dupa ce nasteai (cred ca atata era) si pe urma la munca. Crezi ca pleca femeia de la serviciu din 3 in 3 ore sa alapteze? Sufletul. Avea program redus, pleca mai devreme cu 2 ore de la munca. Copiii alora crezi ca faceau foamea pana venea ma-sa sa-i dea tata? Si tu ai crescut cu ROBeby, zeama de orez si lapte de vaca. Si uite ce mare te-ai facut. Si nici cu inteligenta nu stai prost. De fapt un copil il cresti cum stii. Nu te ia nimeni la palme daca nu-I urmezi sfatul, dar un sfat din partea cuiva vine ca un fel de a vrea sa te ajute. Daca vrei sa primesti ajutorul, bine, daca nu pune-l dupa usa si uita de sfat.
Unii refuza cu ostentatie sa iasa din povetele strabunicilor , din pesteri sau epoca bronzului.
Sanatate tie si micutei si fa asa cum simti! 🙂
Puteam sa fac pariu ca sfaturile cu morcovii vin din Romania:)) Da, asa era odata…dar au trecut amar de ani de atunci, avem surse de informare, traim intr-o lume poluata, bagam in noi tot felul de alimente super-chimizate, ceea ce a dus la cresterea infioratoare a incidentei alergiilor de tot felul la copiii mici…nu inteleg de ce ar trebui sa fortam nota si sa suprasolicitam un sistem digestiv insuficient dezvoltat doar ca sa ne aflam in treaba…Cum iar nu inteleg se ce toata lumea presupune din start ca tanara mama e total pe dinafara si trebuie sa o bombardeze cu sfaturi cerute si (mai ales) necerute.
tocmai vazui un interviu cu un american venit in Romania ce zicea ca romanii sunt increzuti, au impresia ca stiu multe si tin sa zica ce stiu la toti, chiar daca nu intereseaza pe altii. Zau ca are dreptate, ma regasesc in descriere :)))
Uuuu link plz
Eu am pus mana recent pe jurnalul pe care l-a facut mama Pt mine. Mind you, sunt nascuta de ziua lui fi-miu, 30 de ani mai devreme – 24 apr. Mi-a dat morcov de pe 20 iunie. Apoi visine, pe 22.. etcetc cand i-am zis de alaptarea exclusiva a zis ca sunt nebuna sa nu profit macar de-o capsuna/zmeura vara asta :)) fuuuny. Si mama ii cu doc in fizica nucleara, deci face research – doar ca uneori convingerile si sperantele ca ai facut totul bine intrec OMS/pediatru, zice ca-s mode. S-a cam suparat cand i-am zis „stii ca voi face ce-i la moda azi, nu?” :)) niciodata nu m-a inteles cu nevoia mea de aliniere la ceilalti, cum zice ea ca ar fi. Eu zic ca citesc suficient :)) ea se ingrozeste de „noul parenting”. Pe mine ma scoate din minti cuvantul