Acesta nu este un advertorial. Adica nu m-a rugat/platit nimeni sa scriu articolul, ci pur si simplu m-a impins curiozitatea sa aflu mai multe despre cea care imi „gateste” sampoanele si cremele de ceva vreme. Iar „interviul” s-a legat usor din conversatiile noastre de pe email.
Peste Delia am dat din intamplare, la reomandarea unei prietene care nu mai prididea sa-mi preamareasca beneficiile sampoanelor produse in atelierul ei. Am inceput cu o comanda mica prin martie, am ascultat de sfatul ei care imi spunea ca cu sampoanele facute manual trebuie sa ai rabdare si, dupa 6 luni, pot spune cu mana pe inima ca nu as schimba cremele si sampoanele ei. Chiar daca nu sunt o impatimita a cremuirii. 😀
Impinsa de curiozitate, am incercat sa aflu de la Delia cum de s-a transformat din „corporatist” in „chimist” si cum a ajuns sa faca creme si cremute din ce in ce mai diverse.
Copiii, bata-i vina!
Povestea Harmony Handmade incepe cu Delia in postura de mama si cu interesul ei de a le asigura copiilor produse naturale pentru ingrijire. Din dorinta de a le oferi lor tot ce este mai bun, am inceput sa fac primele sapunele destinate ingrijirii lor! Am citit, am studiat si am trecut la treaba! Am inceput cu sapunel simplu de galbenele, dupa care am inceput sa le prepar cremele pentru zona scutecului, pentru hidratarea pielii si masaj, apoi am hotarat ca este cazul sa avem grija si de noi, parintii…
Odata pornita pe acest drum, Delia s-a vazut pusa in situatia de a raspunde solicitarilor prietenilor care vroiau si ei sa testeze si sa foloseasca produsele preparate acasa. Curand, fara premeditare, Delia s-a vazut punand pe picioare un mic magazin cu produse naturale.
Fara o startegie de marketing agresiv, fara macar sa planuiasca initial sa-si faca o afacere din prepararea cremelor, Delia a ajuns sa aiba clienti din ce in ce mai multi, majoritatea ajungand la ea in baza recomandarilor primite de la alti clienti multumiti. Nu am fost agresiva, am stat cuminte in bancuta mea si m-am bucurat de fiecare comanda sosita, ca un copil mic cand primeste o jucarie noua. Pentru mine, fiecare client este o binecuvantare si le sunt recunoascatoare tuturor ce au avut incredere in mine!
Din mediul corporatist la (o altfel) de cratita
Momentul in care concediul pentru ingrijirea copiilor se apropia de final a fost unul decisiv pentru Delia. Pusa in situatia de a alege intre intoarcerea la munca si ramasul acasa cu copiii pentru a continua sa se ocupe de ingrijirea lor, si-a dat seama ca ar putea imbina utilul cu placutul. Astfel, a deicis sa isi diversifice gama de produse si sa munceasca serios pentru construirea unei afaceri proprii. Resursele mele de la inceput au fost extrem de limitate, dar am investit putin cate putin material si foarte mult spiritual! Nu dormeam noptile si printre sedinte de alaptat citeam, cautam, ma informam, testam, preparam…
Toate produsele sunt preparate in atelierul Deliei, intr-un colt special amenajat pentru a respectat normele de igiena si securitate. Cu precizie de medic, Delia isi tine la indemana ustensilele, instrumentele si ingredientele. Stii, este o vorba in Ayurveda: mancarea facuta cu bucurie devine vindecatoare, iar cea pregatita la suparare devine otrava… Eu pun in fiecare crema toata bucuria si cate o mica parte din sufletul meu!
Si vorbind despre toate astea, ajungem si la subiectul ingredientelor… Ca doar nu poti face creme naturale din ingrediente nenaturale. Ingredientele mele sunt alese cu cea mai mare grija si mereu procurate doar in cantitati mici, intrucat principiul meu este de a prepara la comanda, nu in cantitati industriale, intrucat imi doresc ca fiecare sa primeasca un produs special creat pentru el, un produs incarcat cu energie benefica si ganduri bune…
Ingredientele sunt procurate tot prin intermediul unui mic business romanesc, fiind certificate calitativ. Delia le achizitioneaza in cantitati mici pentru a fi sigura ca li se pastreaza prospetimea si ca nu raman uitate prin dulapuri in caz ca nu are comenzi pentru un anumit produs. Abordarea sa are atat avantaje, cat si dezavantaje. Pentru Delia principalul avantaj este ca prepara fiecare produs special pentru cineva. Eu „gatesc” pentru fiecare client ca pentru familia mea! Stie exact unde se duce samponul sau crema la care mestesugeste. Dezavantajul principal il reprezinta costurile, caci comandand mai des plateste taxele de transport mai des si pierde discounturile date de cantitate.
Retetele nu sunt copiate, ci inventate. Fiecare produs pus la vanzare de Delia este rezultatul unor incercari si teste facute in laboratorul sau. Nu ma inspir de la nimeni si nici macar nu-mi verific concurenta din Romania, unde nu fac decat sa ma enervez cand mai descopar persoane care se „inspira” de la mine! Insa, imi trece repede. Asadar, ca un bucatar veritabil, retetele imi apartin in exclusivitate si au micile lor secrete magice.
O afacere de familie
Nu doar Delia este implicata in afacerea ei de suflet ci si sotul sau, care a invatat cum sa „construiasca” un magazin on-line si a pus la punct singur interfata necesara clientului pentru a-si comanda produsele. In plus, o ajuta pe Delia si cu distributia comenzilor in Constanta sau trimiterea coletelor prin posta sau servicii de curierat.
Cam atat am eu de dezvaluit despre Harmony Handmade. Eu personal imi dau si burta de gravida cu uleiuri si creme preparate de ea si recunosc ca din martie 2014 nu am mai folosit nici o alta crema sau sampon fabricate pe cale industriala. Cu sapunul mai calc in strachini ca nu peste tot pe unde ma duc au chestii home made. Dar poate o sa incep sa-mi car sapunul dupa mine… Daca v-am facut macar curiosi, aruncati un ochi in casuta virtuala a Deliei.
Ok, suna bine, o sa incercam si noi!