Clarificari juridice

Stand la coada la vot pentru atatea ore am avut ocazia sa interactionez cu o gramada de romani. La propriu gramada. 😀 Si toti tineam in maini cate o declaratie pe propria raspundere cum ca nu am mai votat in alta parte. Lasand la o parte inutilitatea documentului, ca nu cred ca sta cineva sa verifice mii de liste suplimentare scrise de mana, m-a marcat faptul ca majoritatea romanilor de la coada au scris pe foile alea ca au domiciliul in strainatate. Incercarea mea timida de a le explica celor din jur ca nu au domiciliul in strainatate atata vreme cat au un buletin romanesc in mana s-a soldat cu explicatii califragilistice care m-au lasat muta. Asa ca sa ne lamurim…

Daca un cetatean roman detine o carte de identitate (adica buletin!) sau pasaport pe care are trecuta o adresa din Romania, asta e semn ca domiciliul sau este in Romania. Daca cetateanul asta, turmentat au ba, se muta pe meleaguri straine si isi declara prezenta pe teritoriul acelei tari in fata autoritatilor locale de acolo, primeste un document (de cele mai multe ori sub forma de card asemanator cu buletinele noastre, dar mai redus ca dimensiuni) cu care se poate identifica pe teritoriul acelei tari si poate demonstra ca se afla legal acolo. Numai ca acel card/document NU este un act de identitate! Este un permis de rezidenta. Actele de identitate se elibereaza doar cetatenilor unei tari. Adica, rezidenta va este in alta tara, domiciliul a ramas in Romania.

Acuma, daca un anume cetatean roman considera ca el nu o sa mai dea cu anii prin Romania si pe considerente administrative, poate sa solicite mutarea domiciliului in strainatate. In acest caz (daca am priceput eu bine legea), cartea de identitate romaneasca se retrage si se elibereaza un pasaport pe care e mentionat domiciliul in strainatate. Problemele intervin in momentul in care mergeti in Romania si aveti de efectuat anumite operatiuni care necesita identificarea cu o carte de identitate, caci pasaportul nu este acceptat in acest sens. Dar exista solutii: mergeti la Evidenta populatiei si va elibereaza o carte de identitate provizorie.

Deci, daca aveti o carte de identitate romaneasca valabila in mana, cu siguranta nu aveti domiciliul in strainatate.

Ca sa mai explic si in alt mod… Sa spunem ca aveti domiciliul in orasul X din Romania si ca pentru o perioada va mutati in orasul Y. Normal, legal, ar trebui sa va duceti in orasul Y si sa va puneti o viza de flotant, adica sa va declarati rezidenta. Adresa de domiciliu va ramane tot in orasul X. Ei, e acelasi lucru cu rezidenta in strainatate.

Reducand explicatia la exemplul concret al Belgiei, unde rezidentii romani au de obicei permise de rezidenta de tip E sau E+, lucrurile stau cam in felul urmator… In franceza permisele astea se cheama „carte E” (cart E, se pronunta), de unde romanii ii spun simplu carte E si o confunda cu cartea de identitate. In momentul in care pun mana pe una E+ deja se cred aproape belgieni si romani cu domiciliul in strainatate. Pacat ca nu-i asa… „Cartea” E+ da doar drepturi putin mai extinse rezidentului, dar cu siguranta nu i le da pe cele echivalente unui cetatean. Pe astea de cetatean le aveti doar in momentul in care aveti in mana o carte de identitate belgiana. Pe aia scrie simplu „carte d’identite” (scuzati lipsa accentelor) si nu o cheama nici D, nici E, nici E+. Asadar, doar pentru ca aveti o „carte E+” nu inseamna ca aveti domiciliu in strainatate.

Ne-am inteles?!

Publicitate

2 gânduri despre „Clarificari juridice

  1. faza e ca in Germania, desi sunt declarat ca fiind aici, inregistrat etc, nu am absolut nici un soi de carnetel, card, zi-i cum vrei care sa se cheme permis de sedere sau in orice alt mod.

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.