Din capul locului va spun ca acest articol nu a fost platit, comandat sau sugerat de vreo careva. Ca tot continutul de pe blogul asta, imi apartine si reprezinta o parere personala. Nu il scriu cu gandul de a-i convinge si pe altii sa voteze cu X, ci il scriu pentru ca simt ca trebuie sa-l scriu pe blogul meu.
De obicei stau departe de teme care ar putea da nastere la polemici incredibil de mari, precum politica, religia si fotbalul. Dar se apropie primul tur de scrutin (banuiesc ca va fi si un al doilea) pentru alegerea unui om care sa fie imaginea Romaniei in urmatorii 5 ani. Si simt ca e momentul sa spun si eu ceva. Iar primul lucru pe care vreau sa-l spun e ca TREBUIE sa mergem la vot. E un drept, dar din punctul meu de vedere e si o obligatie. Daca nu votam, nu avem nicun drept sa criticam persoanele alese. Nu ne-a interesat cand au fost alese si i-am lasat pe altii sa decida, deci ce drept am avea sa ne dam cu parerea dupa?! Sincer, cand aud oameni care imi comenteaza de rau o anumita guvernare sau un presedinte, ii intreb daca au votat. Daca raspund cu „nu”, nici macar nu-i mai ascult.
Stiti de ce mai trebuie sa mergem la vot? Pentru ca vad diverse opinii pe Facebook si in jurul meu, iar oamenii par cu totul hotarati sa nu voteze un anume canditat. Si, totusi, in sondaje, fix ala conduce detasat. Daca cei care nu-l vor nu-si muta fundurile din case sa spuna „nu” pentru ca ploua, pentru ca le e somn sau mai stiu eu ce, e vina lor pentru ce va urma!
Cat despre cei din diaspora care au impresia ciudata ca Presedintele care „domneste” in Romania nu-i afecteaza cu nimic, as vrea sa le dau o veste: ba va afecteaza! Ca inca aveti cetatenia romana si in caz ca patiti ceva, statul roman reprezentat fix de acel presedinte trebuie sa va scoata din rahat. Si nu aveti nicio scuza pentru a nu merge la vot! Ca rudele voastre inca in Romania sunt, ca banii pe care ii castigati aici se intorc acolo intr-o masura sau alta. Votul pe care nu-l dati voi aici, o sa fie furat de altii. Sau o sa fie contrabalansat de altii si apoi o sa va zgariati pe ochi ca aveti un presedinte care si-a plagiat lucrarea de doctorat in drept penal (cat de paradoxal poate sa fie!)!
Acum ca am stabilit de ce trebuie sa votam, o sa va spun ca e pentru prima data in multe alegeri la care ma duc de cand am implinit 18 ani de cand chiar stiu indubitabil cu cine o sa votez. Stiam chiar inainte de a candida doamana in cauza, ca daca isi va depune candidatura votul meu se va duce la ea fara ca macar sa ezit. Si nu vorbesc de Elena Udrea. 😀 Si nici nu mi-e rusine (pentru prima data!!!) sa spun ca o sa votez cu Monica Macovei. Daca nu era ea, probabil ca i-as fi dat votul lui Iohannis, dar nu am putut sa trec peste momentul cu uite Prim-ministrul, nu e prim-ministrul… Ca si in cazul lui MRU – nu te baga in troaca, ca te mananca porcii.
Dar am o temere… Conform Constitutiei, Presedintele Romaniei are, in principal, un rol reprezentativ. Adica nu taie si spanzura. Stim cu totii ca Traian Basescu si-a cam depasit atributile. Daca Monica Macovei iese presedinte, din pozitia aia si cu respectarea Constitutiei, nu are prea mult spatiu de manevra. Caci Guvernul si Parlamentul tot astea de acum o sa ramana. Daca vrea sa faca mai mult, ar trebui sa calce pe urmele lui Traian…
Totusi, ce are ea de partea ei, din punctul meu de vedere, e o imagine extraordinara la nivel european. Si asta e principalul meu argument. Plus ca restul candidatilor sunt atat de trecuti prin scandaluri si tot felul de situatii penibile (din nou, mai putin Iohannis care e cat de cat mai curatel) incat mi-ar fi rusine sa spun aici, in inima Europei, ca X e presedintele tarii mele si ca i-am mai dat si votul meu.
Lasand-o pe Monica Macovei la oparte, va implor mergeti la vot! Chiar daca votati fix cu ala pe care eu nu l-as vota nici in 100 de ani, e opinia voastra si pana nu ne responsabilizam ca popor nici nu avem dreptul sa carcotim, sa ne plangem si ne injuram liderii.
Deci, TREBUIE să votezi…dar, NU TREBUIE ca alesul să fie serios,să realizeze ce a promis… El uită imediat de cei care l-au instalat GRATIS pe 4 ani la „oala cu ciolane”
(eu cred că aceste importante funcții trebuie ocupate prin CONCURS pe bază de competență și nu prin vot,deoarece f. mulți alegători au un nivel de pregătire sub orice limită-nu știu cum se numește țara,care e capitala,nu pot citi…nu exagerez cu nimic!)
Întreb: la locul tău de muncă, șefii sunt aleși prin vot?…Ca să conduci o mașină, dai examen…ca să conduci o țară, sai ministere,…vax populi…
votam, maria ta!
N-am eu timp / energie / rabdare sa comentez, da’ subiectul asta imi sta si mie „la pipota” si uite ca acu’ IAR nu pot sa „tac” (si scuze daca exprim atat de emfatic – pe blogul dumitale – o opinie contrara celei exprimate de dumneata):
„Daca nu votam, nu avem nicun drept sa criticam persoanele alese. Nu ne-a interesat cand au fost alese si i-am lasat pe altii sa decida, deci ce drept am avea sa ne dam cu parerea dupa?!”
Ba (in opinia mea), indiferent de eventuala mea neparticipare la vot, am tot dreptul sa-mi exprim parerea NU cu privire la persoana care a fost aleasa (asta-i racila levantina, sa te preocupe PERSOANA), ci cu privire la prestatia sa in functie – EXACT in acelasi fel in care consider ca am tot dreptul sa-mi exprim opinia cu privire la prestatia cadrului didactic, a cadrului sanitar sau a functionarului public, pe care nu i-am ales: dreptul m-il da insusi faptul ca prestatia sa imi influenteaza viata si evolutia.
Cu ceea ce insa SUNT de acord este ca daca nu votezi n-ai dreptul sa faci comparatii de genul „era mai bun Icsulescu in locul lui Igreceanu asta care e in functie acuma.”
„…cand aud oameni care imi comenteaza de rau o anumita guvernare sau un presedinte, ii intreb daca au votat. Daca raspund cu “nu”, nici macar nu-i mai ascult.”
Dumneata consideri ca daca am ales (!) sa nu votez, in mod automat opinia pe care o exprim este fie incorecta (neadevarata / gresita) fie irelevanta? Sau ti-ai impus (propus…) o linie de conduita care conduce la dezinteres fata de unele opinii ale altora pe ALT criteriu decat cel al corectitudinii / relevantei?
„…oamenii par cu totul hotarati sa nu voteze un anume canditat.”
1. Uita-te cat de mult se schimba sensul frazei daca vocabula „nu” o muti (de acolo de unde este) intre „oamenii” si „par”. Nu crezi ca situatia este comparabila cu cea de la hotararea de a vota? E o mare diferenta (in opinia mea) intre a fi hotarat sa nu-l votez pe „asta” si hotararea de a-l vota pe „ala”.
Ca „asta” pe care sunt hotarat sa nu-l votez iese ales… ASTA este jocul politic (electoral) in democratie: toata lumea are parte* de ceea ce merita majoritatea.
* „Toata lumea” – mai putin (la modul direct) expatriatii. Ei (direct ei, nu „ai lor” din tara) sunt afectati de parerea pe care alesii o fac in strainatte, nu direct modul in care acestia conduc trebile tarii. Pe ei direct ii influenteaza modul in care sunt conduse trebile tarii in care sunt stabiliti.
„…opinii pe Facebook si in jurul meu […] Si, totusi, in sondaje, fix ala conduce detasat.”
Votul unui cretin (neatestat medical, deci nepus sub interdictie) are (conform sistemului electoral de la noi: „un om, un vot”) exact aceeasi valoare cu votul unui geniu. In cazul descris de dumneata, este vorba nu despre cretini si genii, ci despre oameni… (Hm!) „simpli” (la minte) si respectiv oameni care au depasit un anumit statut de educatie / cultura si socio-economic (altfel nici n-ar sti CE-i FB si probabil NICI dumneata nu te-ai invarti prin cercurile lor ca sa le afli opinia; nu-mi imaginez ca pierzi prea mult timp (spre ex) printre hamalii din port, sau printre portari si femei de serviciu…). Intrucat cei simpli voteaza cel mai constiinciosi (desi de multe ori ei nici macar nu stiu ce urmari va avea votul lor, si iau hotarari emotionale, nu logice)…
„…sa spuna “nu”…”
Daca la vot s-ar oferi aceasta optiune SIGUR m-as duce sa votez! Din pacate, votul negativ se exprima altfel…
„Acum ca am stabilit de ce trebuie sa votam…”
Nu, draga mea, nu am stabilit asta. Am stabilit doar de ce ar fi oarecum obligatoriu (moral) sa votam daca am avea si noi o opinie atat de ferma ca cea exprimata de dumneata in acest articol.
PE MINE personal nu m-a convins (pozitiv, afirmativ) nici un candidat, doar cativa m-au convins negativ. Mai sunt si unii in privinta carora sunt nehotarat (nelamurit), da’ nici intre ei nu stiu sa aleg.
In turul doi s-ar putea sa merg la vot, ca sa-mi exprim votul negativ, da’-‘n turul intai… ar fi pierdere de vreme (PT MINE).
„Votul pe care nu-l dati voi aici, o sa fie furat de altii.” Ba si voturile exprimate pot fi „furate”. (Introducerea de voturi in favoarea unui candidat se poate face mai usor pe voturi exprimate (chiar si in favoarea altora, „subtilizand” respectivele formulare de vot „incorect” stampilate, care sunt anonime) decat pe voturi neexprimate – e dificila contabilizarea ca sa te asiguri ca nu apar mai multe voturi decat numarul de votanti care s-au prezentat…
„…ce are ea de partea ei, din punctul meu de vedere, e o imagine extraordinara la nivel european.”
Oare respectiva imagine este destul de ferma incat sa „faca uitat” faptul ca e femeie? (Noi inca n-am iesit cu totul din epoca patriarhatului – cel putin in strafundul (eventual subconstient) al gandirii unora dintre reprezentantii masculini ai puterii la nivel national si european.)
Toată lumea votează! Înafară de cei care nu se prezintă la vot și care sunt, prin deducție, iresponsabili.
ma bucur sa te citesc! nu am timp acum, dar revin! nu m-am putut abtine sa nu las un semn totusi. Mor cu toti astia care vai, nu spun nimic si sunt gingasi si neimplicati 🙂
Mirona vine si scrie si din perspectiva belgiana, unde votul este obligatoriu si prezenta ajunge peste 90% (restul platesc amenda sau trimit dispensa din timp). Frauda nu mai e posibila decat la cifre mici de 1-2%, pomeni electorale nu functioneaza pt ca oamenii ajung sa citeasca si sa se informeze, regulile de afise si publicitate tv sunt absolut stricte, cine depaseste cantitatea si dimensiunile si locurile afiselor electorale risca sa fie eliminat din liste 🙂
Cat despre frauda, e mai usor sa fraudeze o persoana ce nu a venit la vot. Daca e sa facem ceva, apoi sa le facem treaba mai grea :)))
Sa-ti exprimi in mod regulamentar votul in favoarea cuiva care nu te-a convins consider ca este o iresponsabilitate mai mare decat sa nu-ti exprimi votul.
Iar votul (anulat prin stampilare multipla) al unei persoane care A VENIT la vot e MAI USOR de fraudat (de inlocuit cu un vot „dedicat”), nu mai greu: persoana e deja pe liste, cu CNP, cu serie si nr de buletin, cu iscalitura olografa – si (voturile individuale fiind anonime) nimeni nu poate controla CE vot este contabilizat (numarat) „in dreptul numelui lui”.
I do not even understand how I ended up right here, however I believed
this put up was great. I don’t understand who you might be but certainly you’re going to
a famous blogger should you are not already. Cheers!