Icoanele si pisica neagra

Ana a intrat in viata Mariei pe usa din fata a apartamentului pe care urmau sa-l imparta pentru cateva luni. Fetele, in cautare de o alta viata intr-o mare capitala europeana, veneau fiecare la pachet cu o anumita zestre: Ana adusese din Romania vreo 20 de icoane la care se inchina in genunchi in fiecare seara, Maria avea, printre altele un suport pentru lumanare din granit gri sub forma de pisica.

Prima data cand Ana a dat cu ochii de pisica gri, pe care o credea neagra, a sugerat subtil ca s-ar putea sa pateasca un accident. Pisica, nu Ana. Cica pisicile negre aduc ghinion. Maria, suava ca un elefant, i-a explicat Anei ca daca cumva pisica cade pe geam, va fi trimisa pe acceasi cale sa o recupereze. Nu de alta, dar era un cadou de la o cucoana care nu avea nici in clin, nici in maneca cu credintele populare si ezoterice din arealul carpato-danubiano-pontic.

Dupa inca vreo cateva saptamani, Ana, disperata, declara pe un ton categoric ca ea nu poate dormi in aceeasi camera cu o pisica neagra. Ii strica karma! (Intre timp ana se mutase cu somnul in camera de zi ca sforaia si i se facuse mila de Maria care nu prea mai dormea noptile de atata muzica sferelor.) Maria si-a luat pisica si a dus-o in dormitor. Nu inainte sa o intrebe pe Ana cum se impaca rugaciunile si credinta in Dumnezeul crestin-ortodox cu ideea ca pisica neagra strica karma. Raspunsul a fost halucinant: „Miauuuu!”.

Inca Maria nu a aflat cum se impaca credinta in Dumnezeul crestin-ortodox cu cea in pisica neagra si karma. Si inca se intreaba cum o femeie de peste 30 de ani poate raspunde cu miauuuu unei astfel de intrebari…

Publicitate

9 gânduri despre „Icoanele si pisica neagra

  1. asta da crestin… niciodata nu se stie cand o sa fie criza mondiala de icoane. trebuie sa fie pregatita. totusi nu inteleg de ce 20 de icoane si nu 21 sau de ce nu 50? mie mi se pare ca fata face discriminare intre sfintii BOR si ar trebui sa facem o sesizare. pai ce? ortodoxismul are numai 20 de sfinti? sa ieie cate o icoana pentru fiecare sfant din calendar, altfel rugine ii vor fi in zadar…

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.