Despre sansa unora si nesansa altora

(Postare scrisa ieri seara.)

Incep cu nesansa mea… Adica aia de a-mi fi terminat cartea cea superficiala azi dimineata, iar acum trebuie sa astept vreo 30 de minute tramul fara nimic constructiv de facut. Deci, in lipsa de altceva, m-am apucat de scris postari de pe smart phone. Sper ca va amintiti cat de mult imi plac touch screenurile! Asa ca orice injuraturi apar mai jos sunt din vina telefonului. 🙂

Dar nu despre asta vroiam sa va povestesc, ci despre chestii mai profunde ce tin de om in general, nu de mine in particular. Si o sa va impartasesc niste atitudini de la cursul de neerlandeza pentru adulti pe care il urmez. Fiind destinat oamenilor mari si avand un pret derizoriu, cursul reuneste elevi din toate paturile sociale si care mai motivati sau nu decat altii. Printre ei, o femeie de 26 de ani din Tibet, scapata cu fuga si aciuata vreun an prin India si, de cateva luni, ajunsa in Belgia. Avand in vedere traseul sau tumultos, nu prea a invatat sa scrie. Nu pentru ca nu ar fi vrut sau pentru ca nu poate intelectual, ci pentru ca nu a avut sansa sa mearga la scoala. Reuseste daca ii spui pe litere (asta in engleza), dar nu scrie cursiv. In afara de asta, vorbeste tibetana, chineza si nepaleza, un pic mai mult engleza(ok, nu poate sustine discutii stiintifice, dar te poti intelege foarte bine cu ea) si neerlandeza cat a putut invata in 4 luni.

Pe langa doamna din Tibet, mai exista o domnisoara belgiana doar pentru ca s-a nascut aici, caci la origini e din Burundi. Ca sa ma exprim politicos, e la prima generatie care mananca banane de la supermarket. Domnisoara asta vorbeste franceza si cam atat. Cica e studenta si ar trebui sa invete olandeza pentru ca are examene… Si, la un moment dat, aceasta domnita de sange ales, a remarcat cu dispret la adresa primeia ca nu stie sa scrie si ca nu intelege de ce. Mai ales ca nu pricepe ca exista oamnei care nu au avut cum sa mearga la scoala… Ca la ea in Burundi scolile cresc pe garduri…

Cazul al doilea. O doamna din Ecuador cu patru copii, clasa muncitoare, mandra ca fata cea mai mare e in anul doi de facultate, vrea sa invete neerlandeza ca sa-si ajute copii la teme. Ca orice vorbitor de limba spaniola, are unele probleme in a articula anumite sunete. Dar, daca ii explici ce si cum, pricepe, iar cu cititul e ok. Opus, avem o domnisoara dintr-o tara est-europeana care, printr-un noroc, a obtinut cetatenia belgiana. Si care vorbeste germana, deci intelege foarte bine neerlandeza, mai greu cu vorbitul. Si asta spune despre prima ca e proasta…

Eu zic doar ca ce bine ca exista oamnei destepti pe lumea asta, pacat ca nu au avut sansa prea mare in viata. Si ce pacat ca exista unii pe care i-a lovit norocul in cap asa de tare incat nu isi dau seama…

Publicitate

8 gânduri despre „Despre sansa unora si nesansa altora

  1. Am avut si eu la cursul de imburgering o ‘lady’ de Ghana care statea de 12 ani in Belgia si nu vorbea nici nederlands, nici franceza, iar engleza o chinuia intr-un hal ca mai bine o intelegeai prin gesturi, plina de tupeu si de cerinte pentru drepturi ca deh, era cetatean belgian si o alta din Fez, Marroco, dar tot negresa, care abia venita in Belgia vorbea o engleza frumoasa si avea o eleganta de ai fi spus ca a fost crescuta in palat desi abia terminase liceul, Am crezut ca este profesoara . Era de cateva luni si deja terminase doua module de nederlans si facea si cursul de integrare. Unii isi mai fac norocul si singuri.

  2. „Curs de neerlandeză pentru adulți” ??? 😯 Fată, Miruno, ce vă învață ăia acolo ? 🙄 Se poate spune pe blog sau e 18+ ? 😳

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.