Daca tot vineri si sambata am exagerat cu descoperirile, duminica am luat-o mai usurel, nu care cumva sa ma destram. Vineri seara m-am vazut cu Arakelian (cica am fost sa imi cumpar sosete, dar mi-am luat o camasa…) si din vorba-n vorba mi-a spus ca duminica ar vrea sa mearga la Gradina Botanica. Gata, m-am lipit si eu la excursie, ca nu mai fusesem din 2010 vara.
Asadar, m-am trezit duminica dimineata cu ideea ca ma duc la Gradina Botanica si ca, daca tot o sa ma plimb atat de mult, stau degeaba toata dimineata. Numai ca iesind in living am dat cu ochii de colectia personala de boscheti si mi-am adus brusc aminte ca unii ar necesita ceva cosmetizari si resapari si ca achizitionasem materialele necesare inca de saptamana trecuta. Pai si ce alta metoda mai buna de a intra in atmosfera Gradinii Botanice decat ingrijirea propriei jungle de apartament?
Cum Amiralul a solicitat mai de mult poze cu ierburile aflate in posesia mea, pe aceasta cale raspund si doleantei domniei sale. 😀 Mentionez ca am luat plantele la rand, sistematic. Le-am supus unei inspectii amanuntite, unui control in detaliu al danturii (ups! asta era la cai…) si am luat masurile care se impuneau. Constatarile si actiunile le voi descrie mai jos, cu referinte directe la poze.
Aistea sunt domnisoarele violete. Movarlia nu da semne ca ar face flori noi pe langa ce are in prezent, dar cred ca a priceput deja ca eu sunt mai incapatanata si va ceda in fata hotararii mele de fier. Rozalia se mentine in forma. Trebuie sa-mi mai cumpar una alba…
Tanti Yucca se cam strambase in ghiveci si nu mai era artistica, asa ca i-am dat o branca, am indesat niste pamant pe-o laterala si i-am indreptat postura.
Asta micu’-i puiul lu’ ala mare – bananieri de vita nobila amandoi. Si asta micu’ a stat el trist si abatut intr-un pahar cu apa vreo luna intreaga, de mai ca imi venea si mie sa plang de supararea lui. Dar gata, acum are casuta lui. Cu aceasta ocaziune a trecerii in revista a trupelor, am constatat ca trebuie sa fiu mai dedicata udarii bananului al batran (si de-acum si a mititelului), ca le trebuie apa mai des ca altor plante pentru a se mentine in forma.
De la stanga la dreapta:
– un nene cactus cumparat de la Ikea, care in sfarsit a fost mutat din ghiveciul lui de plastic in unul adecvat casei in care locuieste.
– teposica (am vazut la Gradina Botanica o tufa identica, dar nu am notat cum o cheama…), care a calatorit sub forma de ramurica tocmai din Romania si care s-a chinuit 2 luni si jumatate sa faca radacini, dar inflorita a stat tot timpul. A fost si ea mutata din paharul cu apa intr-un ghiveci onorabil.
– curmalul – gasit sub forma de pui in colbul unui garaj. Creste incet, dar sigur. Mai dureaza pana va ajunge la semetia celui pe care il am in Romania. L-am ridicat putin in ghiveci, ca il pusesem initial numai cu jumatate de masura.
De la dreapta la stanga:
– Diffenbachia traficat sub forma de pui din Romania, acum maret si acomodat in Belgia. Nu a suferit nicio interventie duminica…
– Un lamai si un clementin, intr-o stare nasoala ambii. Trebuie sa ma preocup urgent sa le gasesc un ingrasamant adecvat, ca daca nu o sa-i pierd. Pe clementin (cel mai pricajit si fara frunze) l-am mutat dintr-un pahar de plastic in ghivecel si i-am schimbat complet solul – asta pe post de manevre de resuscitare.
3 orhidee. Una cu floare. Tijele alea ce ies parca fara rost din ghivece sunt de fapt suporti pentru lujerii cu inflorescente, bine camuflati de lentila vigilenta a aparatului foto.
Si a patra orhidee.
Asupra lor am intervenit doar cu putina apa si ajustarea tijelor.
Pe piticania de pe raftul de jos habar nu am cum o cheama, dar am constatat ca ar avea nevoie de un ghiveci mai mare ca deja i-au dat radacinile pe din afara…
Draecena se culcase si ea pe o ureche, inspirata de surata Yucca, dar i-am aplicat si ei o sedinta de reeducare. Parca si asta ar trebui mutata intr-un ghiveci mai mare…
Asadar, concluziile?! Pai ar mai trebui sa cumpar vreo 3 ghivece, o punga de pamant si un ingrasamant special pentru citrici.
Si deja scrisei o groaza, asa ca Gradina Botanica o lasam pe maine. 🙂
LE: Pozele alea strambe nu au vrut sa se indrepte in WordPress, iar munca de a le sterge, a le indrepta in calculator si a le repune era mai mare fata de chinuiala voastra de a va uita cu capul stramp. 😛
Nici nu mai trebuie sa mergi la gradina botanica 🙂
am fost! 😀
asa, deci… de cand ma stiu am avut cactusi pe langa ferestre, pe calorifere, pe dupa usi, pe langa usi, peste usi si bineinteles chiar pe usi. fac flori atat de rar si atat de frumoase incat ramai uimit cand le vezi.
http://fotocontrast.files.wordpress.com/2008/07/ambitie.jpg ete aici o poza de cactus. sau aici http://stoianconstantin.files.wordpress.com/2007/11/floare_de_cactus_2005.jpg
am avut si eu lamai dar l-am dat. era ditamai copacul si refuza sa faca si el o lamaie mica mica acolo. l-am dat cuiva sa-l puna in pamant in curte si, ca sa-mi faca in ciuda, in 3 luni s-au cules din el circa 2 kg de lamai.
asa… cu bananierul e nasol.. atrage tarantulele deci mare grija =))
poate peste cativa ani junga se va adanci si va ajunge tipul asta pe la tine
am si eu o colectie de cactusi in Ro. sa vad cum ii transport aici….
foarte faine inflorescentele.
cat despre lamai, trebuie tuns cu simt de raspundere, de obicei.
iar de Tarzan nu mi-e frica, sa vina el ca i-oi gasi eu o intrebuintare. :)))
il pui sa culeaga bananele :))
Phii, ce de flori!
Eu am inceput sa le mai raresc, ca nu mai aveam loc in casa de ele. Le-am pastrat doar pe cele mari sau de care sunt legata afectiv.
astea inca is putine. mai am in Romania o droaie!
NUNUUU! nu ajusta tijele de nici un fel la orhidee. din tije ies la un moment dat mugurei cu flori noi..o sa iti fac poza la ale mele sa vezi ce si cum. deci never ever taiate tijele decat cand sunt uscate, da?
My dear, cand am zis de tije ma refeream la betele alea de lemn ce se pun in ghiveci pe langa floare ca sa tina inflorescentele sa creasca drept in sus si nu sa cada pe sol. :)))))) Nu tai din planta. 😀
Tu locuiesti intr-o sera? Sau pur si simplu vrei sa compensezi poluarea de afara cu oxigenul plantelor? 🙂
nu prea sunt poluata – locuiesc vis-a-vis de un parc… si astea is putine fata de cat loc as avea de fapt. 🙂
Mai, intoarce si tu pozele astea ca or sa-ti pice plantele din ghivece… Oricum, ma bucur ca s-au prins alea de le-ai luat in vara de pe aici…
am incercat, nu m-a lasat wordpressul…
aia de nu stii cum ii zice, daca e cu tulpina groasa la baza, cam ca o ceapa, e nolina. daca nu, e tot o dracena.
cred ca e nolina. 🙂 mersi
Eu vreau de vreo luna de zile sa-mi cumpar niste plante prin casa da’ mi-e frica sa nu uit de ele si sa le… omor 🙂
pai pui reminder la telefon, iti trimiti mailuri etc… :))
La asta nu m-am gandit… oricum, probabil o soarta roz n-ar astepta-o pe biata plantuta.
Frumoase. Eu facusem vreo 30 de violete intr-o vreme. Am descoperit ca se inmulteau prin frunze, si cand le tundeam opream funzele mai aratoase si le puneam in apa la facut mustati. Ziceai ca am pepiniera. Umpluseum casa de violete. Imi plac mult pt ca dau culoare case pe timp de iarna. Aveam si soi bun, erau vesnic inflorite. Le-am dat de suflet pe toate, pana la urma, cand am plecat din tara.
mie nu-mi plac dublurile. de obicei le dau sau le duc pe la birou. 🙂
mi-am facut curaj si cumparat o orhidee. Sa speram ca i-oi face fata:)
ioi, pai cu aia e simplu – o uzi puuuuutin o data pe saptamana. nu o muti din ghiveci, nu-i faci nimic. si dupa ce ii pica inflorescenta actuala, o ameninti cu moartea pana face alta. :))
Ce floricele frumoase ai, sa nu le fie de deochi 🙂
gata, le-am legat ate rosii. mersi. 🙂
Mda, orhidee, violete,incet-incet iti faci o gradina botanica in casa…
in Ro am avut una. acum am probleme de logistica cum sa permut ce a ramas din ea. :))))
Si eu am o orhidee 🙂
Misto plantutele tale 🙂
sa-ti traiasca! mersi de aprecieri. 🙂
Orhideele sunt superbe 🙂
multumesc.
App, sunt Adriana de pe adryme.eu… dar nu stiu de ce nu pot pune altfel comment la tine sa-mi apara blogul…dar e bn si asa..cu fb 🙂
ok, bine ai venit! au mai avut si altii probleme cu comentariile. la un moment dat se rezolva de la sine. 🙂