Masuratori si initiative bloggosferice

Bloggosfera romaneasca nu duce lipsa de tot felul de asociatii si asociatiunii mai mult sau mai putin formale, denumite generic comunitati, si care sustin sus si tare ca vor sa popularizeze activitatea bloggerilor etc. Cat reusesc sau cat pun bete in roate, nu ma apuc eu sa studiez, ca am lucruri mai bune de facut. Si oricum, in fond si la urma urmei, e decizia cititorului ce citeste si cat de popular vrea sa faca un blog.

Culmea mi se pare ca fiecare „comunitate” zice ca e cea mai mare, sau cea mai inteligenta, sau cea mai de calitate, sau cea mai tare din parcare, pur si simplu. De multe ori principalul argument il constituie numarul de bloggeri inscrisi. Ciudat mi se pare ca rareori se publica analize pertinente legate de bloggosfera romaneasca si de aceste comunitati. Nu zic ca toate or fi asa, ca primavara mi-e martora ca nu am timp sa caut acul in carul cu fan si sa iau la purecat toate site-urile care se auto-intituleaza „zone de socializare” pentru bloggeri.

Dar unde vroiam sa ajung?! Aaaa, la Ze List. Care Ze List e privit ca un fel de barometru legat de cat de mare si tare esti si daca merita sa te caute cineva sa te intrebe de gazduit reclame si campanii. Si sa nu uitam ca cica tot asta poate incita la implicarea in campanii la iaurt care iti ofera bacsuri intregi din acest produs gratis, adica fara bani. No, ca iar am luat-o pe campii. Asadar, acum cateva saptamani sau poate chiar luni am primit pe mail (doar nu era sa vina cu porumbelul…) o invitatie de a participa la un chestionar Zelist care ar urma sa contureze o imagine a sferei blogo romanesti.

Buuun, altruista si draguta cum sunt, ma apuc cu zel sa completez. Adica spunea ca e vorba de blogosfera romaneasca si cum eu scriu in limba romana (chiar daca vad ca se pierde in neant limba asta ca o comoara pe care o detineam intr-o vreme), am crezut ca mi se adreseaza si mie. Chiar daca nu mai locuiesc pe teritoriul Romaniei… Deci, completez cu sarg toate raspunsurile si ajung la datele de identificare ale bloggerului, adica ale mele. Stupoare: bloggerul roman poate sa locuiasca doar in Romania, caci nu aveai optiunea sa introduci tara, ial la judet erau incluse doar cele… romanesti.. Oau! Pipal, ui ar in iurope! Si in secolul 21! Voi nu ati aflat ca romanii s-au raspandit ca ciuma si isi dau cu parerea chiar mai abitir de peste granite? Pana la urma am selectat judetul Vaslui si, pentru ca locul unde sa treci orasul nu era predefinit, am scris Bruxelles. Acuma ma intreb daca acel chestionar care mi-a ocupat 15 minute din viata a fost acceptat au ba si daca a fost cuantificat corect. Nu de alta, dar eu nu am auzit de Bruxelles-ul de Vaslui. Dar poate va fi rebotezat vreun catun in oroarea onorea mea! 😀

Cine sa mai inteleaga? Ori bloggerii din diaspora nu conteaza la numaratoare (chiar daca inca mai au cetatenie romana), ori ar trebui sa declar ca locuiesc in Romania ca sa iasa socoteala la chestionar, desi eu scriu cu drag si spor despre coaforuri si beri din Belgia. Heeeei, blogul meu l-am bagat la categoria „jurnal”, nu „fictiune din burta si putul gandirii”. 😀 Cred ca au aparut si ceva rezultate, studii etc, dar luand in considerare cele de mai sus, nu le mai gasesc credibile.

Cam asta a fost despre masuratori… Acum despre initiative. ToateBlogurile s-a apucat de un proiect intitulat „Bloggosfera recita”. Scopul este de a imparti cate o strofa din Luceafarul doritorilor (bloggeri, biensiur!), care ar trebui recitata in fata camerei de luat vederi pornita. Miez si eu! Nu stiu cum se face ca m-am ales cu strofa 69… O fi vreun smen la mijloc? Am inregistrat-o (cu o savoniera, deci de o calitate indoielnica) si am trimis-o. Acum astept rezultatul final. 😀 Oare trebuia sa fac vreo scenografie?!

In alta ordine de idei, ma duc la munci, ca blogul asta nu ma plateste destul cat sa ma scuteasca de astfel de corvoade. 😛

6 gânduri despre „Masuratori si initiative bloggosferice

 1. „Ori bloggerii din diaspora nu conteaza la numaratoare (chiar daca inca mai au cetatenie romana)…”
  CE relevanta are (in contextul acestui chestionar) cetatenia bloggerului (cu atat mai mult cu cat NU este vorba de a primi gratis ceva de valoare, primire conditionata de eventuala apartenenta la blogosfera PUR romaneasca, adica a celei „din tara”)?
  Admitand ca n-ar fi suficienta (si nu vad nici un motiv pt care sa nu fie suficienta) declaratia proprie in acest sens a bloggerului (ca doar EL stie cel mai bine daca simte romaneste sau nu, indiferent de nationalitatea / cetatenia careia i-ar putea apartine), nu inteleg DE CE n-ar fi suficient faptul ca blogul este scris (macar in cea mai mare parte) in limba romana (DIN NOU indiferent de nationalitatea / cetatenia careia i-ar putea apartine autorul).

  „Voi nu ati aflat ca romanii s-au raspandit ca ciuma si isi dau cu parerea chiar mai abitir de peste granite?”
  Ba am aflat, cum (Biiip!) sa nu fi aflat, si eu personal n-am absolut nimic impotriva acestui lucru – atata timp cat opinia exprimata de ei se refera la blogosfera, adica la chestiuni care nu se constituie intr-un factor determinant in privinta felului in care traim noi in tara.
  Cu totul altfel stau lucrurile insa cu „voturile de peste granita”: faptul ca voteaza romani plecati „afara” temporar (pe-o luna – doua) – mai treaca-mearga (desi-i… si acolo ar trebui BINE definita notiunea de „temporar”, fi’n’ca ea mai poate insemna SI „pt numai 20 ani”), dar eu personal sunt CATEGORIC impotriva votului emigrantilor romani (adica a celor care au plecat definitiv – ca intentie) in privinta organelor alese pt guvernarea natiunii – indiferent de faptul ca eventual acestia nu au renuntat la cetatenia romana, deci de faptul ca actuala forma a Constitutiei Romaniei le acorda drept de vot (sau – mai precis – nu li-l retrage, ca de acordat li l-a acordat la majorat – sau la dobandirea ulterioara a cetateniei).
  Expunere de motive: eu invatasem candva ca reciproca autoritatii este responsabilitatea (si viceversa), deci (in optica mea) ar avea dreptul sa-si exprime in mod determinant – prin vot – opinia asupra guvernarii natiunii (votul constituind o foarte inalta forma de autoritate) DOAR cetatenii (romani, ca la ei ma refer, da’-‘i valabil si in cazul voturilor pt conducerea oricarei alte natiuni) care isi asuma la fel de inalta responsabilitate de a si suporta consecintele optiunii lor asupra lor insile si a celor dragi lor, deci cei direct supusi autoritatii organelor alese de ei pt a guverna Romania, adica cetatenii ramasi in tara.

  1. pai Victor, nici eu nu am inteles de ce aveam doar optiunea de a locui pe teritoriul Romaniei…

   cat despre faza cu votatul, dicutia e putin mai complicata. fara a dori sa ma lansez in polemici politice (nu imi place absolut de loc subiectul), as vrea doar sa iti semnalez ceva. eu locuiesc in Belgia, platesc taxe in Belgia si mi-ar placea sa pot vota in Belgia, inclusiv parlamentari etc. numai pentru ca nu am cetatenia, nu am nici drepturi atat de extinse.
   romanii din diaspora au drept de vot tocmai pentru ca Parlamentul, Guvernul si Presedintele ar trebui sa reprezinte TOTI romanii, nu doar pe cei din tara. libera miscare a oamenilor si bunurilor e un drept al oricarui cetatean european, chiar daca se aplica cu restrictii. doar pentru ca locuiesc in Belgia, nu inseamna ca nu mai sunt cetatean al statului roman, deci nu mai am nevoie de reprezentare. in dreptul international, eu acelui stat ii apartin.
   eu cred ca problema nu tine de dreptul de vot al celor din diaspora, cat de sentimentul de responsabilitate pe care nu si-l asuma nici cei ce voteaza, nici cei alesi.
   iar despre diaspora, as mai avea un singur lucru de spus: banii nostri inca ii intretin pe cei dragi ramasi in tara si nereprezentati corespunzator de cei alesi si tot banii nostri platesc taxe si impozite pe bunurile pe care le detinem pe acolo.
   din nou, in incheiere, ma repet si subliniez ca nu cred ca e o chestiune de drepturi, cat de responsabilizare a alegatorilor si alesilor.

   1. Nici pt mine subiectul nu face parte dintre cele favorite, as vrea sa iti explic totusi doar faptul ca opinia exprimata de dumneata nu este gresita (in opinia mea), dar face referire doar la asopecte de principiu, teoretice. IN PRINCIPIU – SI EU sunt de acord cu afirmatiile dumitale, dar eu imi exprimasem obiectiile mele NU fata de principii, ci doar fata de aplicarea acestora in practica atata timp cat – exact asa cum recunosti si dumneata – responsabilizarea individuala inca nu este „un fait accompli”: pt noi, pt cei „din tara”, mai exista o sansa (cu o probabilitate de producere care nu estecatusi de putin neglijabila) ca acea responsabilizare (care inca nu este realizata la nivel de principiu) SA FIE totusi trezita de teama ca SI cel in cauza va urma sa suporte urmarile practice, concrete, ale felului in care vor guverna cei alesi SI prin votul sau. Acest aspect lipseste la cetatenii romani care traiesc guvernati nu de catre cei alesi de ei sa guverneze, ci de altii pt a caror alegere ei nu pot vota.

    Nu-ti face si dumitale impresia ca (la nivel individual) asta seamana mult cu situatia in care noi, romanii, am vota pt alegerea guvernantilor unei alte natiuni? (Repet – privind prin prisma faptului ca nu am avea de suportat urmarile practice ale votului nostru, adica ale felului in care alesii nostri guverneaza tara si natiunea, noi putand in consecinta sa ne permitem sa facem alegerile pe criterii pe care le consideram corecte dpdv teoretic, indiferent de faptul ca aplicarea in practica a acestora ar putea – la limita, reducand la absurd – sa cauzeze moartea intregii populatii guvernate; sau – mai putin absurd – sa-i pricinuiasca acesteia suferinte insuportabile.)
    (In aceasta ordine de idei, sunt curios CE reactii (inafara frecatului mainilor de bucurie ca ei nu mai sunt supusi acelui regim si a ridicatului din umeri pt cei ramasi supusi acelui regim, si poate – eventual – a deschiderii unor discutii – interesante, fara indoiala, dar fara nici o consecinta practica, fara aplicabilitate) le-ar starni emigrantilor din Romania o eventuala lege (emisa de conducatorii de „acasa”, cei la a caror alegere emigrantii contribuisera decisiv) care sa stipuleze nationalizarea tuturor posesiunilor cetatenilor – INCLUSIV a intregului venit al acestora – si in schimb acordarea catre cetateni doar a unor „ratii de supravietuire”, justificand aceasta prin necesitatea colectarii de resurse materiale necesare pt o dezvoltare economica accelerata a economiei nationale.)
    Nu ti s-ar parea si dumitale mai normal ca fiecare individ sa poata sa voteze pt alegerea persoanelor care vor stabili directia optiunilor de conducere conform carora va trai in continuare el insusi, nu „altii”?

    Te rog sa remarci faptul ca eu NU m-am referit in mod trivial doar la aspectul economic imediat ca si cauza / ocazie a dreptului de vot, deci nu am contestat dreptul de vot al romanilor emigrati pe criteriul faptului ca ei taxele si le platesc in alta parte (nici nu am contestat aportul adus de sumele trimise de ei „acasa” in viabilitatea economiei nationale – despre faptul ca acestia ii SI sustin pe „ai lor”, cei ramasi acasa, in mod practic nu-mi pasa mai mult decat de felul in care isi cheltuiti ei banii lor acolo „afara”) (in opinia mea, aceste criterii economice sunt perfect identice – sau macar exact similare – cu cele care justificau candva dreptul votului censual, adica dreptul unei persoane de a dispune EA INSASI (nu prin interpusi – spre ex nu prin intermediul votului celor ale caror surse de venit le controleaza) de un numar de voturi proportional cu taxele pe care le plateste catre stat.) ci DOAR prin prisma nesuportarii de catre ei a urmarilor alegerii lor.

    Inca vreo cateva lucruri, MULT mai generalizante (a propos de forma dumitale de exprimare, nu (neaparat) de fond):
    „romanii din diaspora au drept de vot…”
    Eu NU contest dreptul emigrantilor de a vota CA PRINCIPIU (asa cum propovaduiesc – spre ex – retragerea mandatului de parlamentar al „traseistilor” politici, adica al celor care PE PARCURSUL UNUI MANDAT trec la alt partid), ci pt trensferarea acestui drept catre alegerea celor care sa ii conduca practic, acolo unde traiesc ei, nu a celor „de acasa”, care conduc destinele ALTORA, nu ale lor. „romanii din diaspora au drept de vot…” este PERFECT – dar votul sa fie pt alegerea celor DE ACOLO, nu a celor DE AICI. (CE parere ai despre emigrantii care eventual – in drum catre „ridicarea” din cont a generoasei alocatii acordate copiilor lor de catre statul de adoptie – se opresc si pe la cabina de vot pt a participa la „ridicarea la putere” a unora care urmeaza sa dea „acasa” (in tara pe care au parasit-o) – in mod declarat cu anticipatie – o reglementare pt diminuarea alocatiei (ORICUM insuficiente) pe care o primeau parintii pt copiii de „acasa”?)
    „…Parlamentul, Guvernul si Presedintele ar trebui sa reprezinte TOTI romanii, nu doar pe cei din tara.” Ai dreptate, ASA ar trebui sa fie – doar ca „astia” (alesi in buna parte cu votul celor de „afara”) nu numai ca nu-i reprezinta si pe aceia, da’ nici pe noi, cei de acasa, nu ne reprezinta. (In subsidiar supun atentiei dumitale faptul ca guvernul nu face obiectul alegerii, el este compus din persoane numite, nu alese – dar includerea sa aici (desi nu prea este corecta) nici cu totul gresita nu este, intrucat este numit taman de catre cei alesi prin vot.)
    „libera miscare a oamenilor si bunurilor e un drept al oricarui cetatean european, chiar daca se aplica cu restrictii.” Perfect – votez pt acest drept „cu doua maini”; ba chiar MAI mult: as dori (si pledez din rasputeri pt asta) ca acest drept de migratie sa includa in mod obligatoriu SI dreptul de vot. (Dreptul de vot al migrantului sa migreze odata cu el.)
    „doar pentru ca locuiesc in Belgia, nu inseamna ca nu mai sunt cetatean al statului roman, deci nu mai am nevoie de reprezentare. in dreptul international, eu acelui stat ii apartin.”
    BINEINTELES ca ai nevoie de reprezentare (SI NOI, cei ramasi in tara, avem nevoie de asa ceva.) Spune-mi, te rog: dumneata TE SIMTI REPREZENTATA de alesii „astia” care sunt in functie acum (datorita in cea mai mare parte votului diasporei)? Asta – pe de O parte. Pe de ALTA parte – pai eu TOCMAI PT ASTA „pledez”: pt reprezentarea fiecarui individ (de catre conducatorii locului unde alege el sa traiasca), nu sa imbine cetateanul dreptul de a beneficia de avantajele noului loc cu cel de a face eventuale experimente sociologice (sau socio-politice, sau socio-economice) pe seama celor ramasi „acasa” si cu lipsa de responsabilitate practica pt consecintele celor ce se petrec la fostul sau domiciliu.

 2. @Victor: tocmai asta spuneam, ca nu ma simt reprezentata, dar asta e alta poveste, pentru ca si eu am votat (cu cine si daca au iesit au ba, nu conteaza). dar daca nu votez, cum mai am eu dreptul sa spun ca nu ma simt reprezentata?
  normal ca discutia cu dreptul la vot al diasporei e o chestie de principiu. asa e in fiece tara. „problema” e ca in unele functioneaza, in altele ba. dar, repet, conform dreptului international, daca am o problema juridica in primul rand trebuie sa apelez la consulatul tarii mele, caci degeaba i-as suna pe belgieni.
  in teorie, clasa politica romaneasca ar trebui sa ma reprezinte si pe mine (nu ca si tipologie, ci din punct de vedere legal). adica ma doare undeva daca toti politicienii sunt manelisti (bine, ma afecteaza un pic), dar sa isi fac treaba!!! si marlaniile cu voturile nu se fac numai in diaspora, numai ca astea sunt foarte vizibile.
  pana la urma, ca sa nu o mai lungesc, uite de aia am emigrat: pentru ca nu numai clasa politica nu ma reprezinta, dar nici macar ce se intampla in tara aia nu ma reprezinta. cu putine exceptii… si ca sa gasesti exceptiile e din ce in ce mai mult un „quest”.

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.