Probleme de respiratie

Ieri am inteles si eu ce inseamna sa fie nevoie sa stai jos cand deschizi un plic. Si, ca sa nu plangeti, o sa va povestesc si voua.

Ajung acasa pe la 19.40, intru in scara, aprind becul si arunc o privire cutiii postale care e accesibila din afara cladirii, dar pe interior are un geamlac. Constat ca in afara de pliantele livrate acum vreo 2 zile a mai aparut un plic alb. Hopa! Vreo factura?! Ies din nou afara si imi vandalizez propria cutie postala prin exterior ca mi-e lene sa urc, sa iau cheia si sa revin. Da, era factura de la apa. Prima de cand m-am mutat aici. De mentionat ca in aprilie, tata lu’ nenea proprietar mi-a spus ca se ocupa el de contractul de apa, deci m-am lasat la mana lui. De atunci si pana ieri nu am primit nicio factura, mai ca ma gandeam ca a uitat sau ca se plateste singura din chirie…

Cu plicul in mana si cumparaturile in alta, urc si patrund in casa. Deschid cu nerabdare plicul asteptandu-ma la o surpriza neplacuta de vreo 100 si ceva de euro. Noroc ca ma tineam de un scaun cand am deschis-o! Nu de alta, dar zicea 548 de euro. Si inca mai arata la fel, ca am verificat si de dimineata si nu se schimbase suma. Incerc sa imi calmez respiratia, verific cat de cat atent daca e a mea si pe ce perioada etc. Apoi ma calmez, mananc o farfurie de fasole cu afumatura si castraveti murati (da, exista si in Belgia!) si imi spun ca ma ocup de caz mai tarziu, caci sigur e o greseala la mijloc.

Dupa o bucata de vreme, purced la demisol, la locul cu boxe si fara sobolani, sa verific apometrul. Cum speranta moare ultima, pana am identificat obiectul ingrat, inca eram convinsa ca este imposibil sa consumi 13,28 m3 de apa pe luna. Dar tacanitul de contor m-a asigurat ca citirea a fost corecta. E, in momentul ala mi s-au accelerat iar bataile inimii. Implicit, si respiratia.

Am revenit in apartament, ca doar de acolo incepe consumul de apa, si m-am apucat de analizat factura in detaliu. Sa va expun ce am constatat. In Belgia nu prea exista abonamente diferentiate la apa. In schimb exista transe tarifare. Adica, pentru o persoana, primii 15 m3 consumati intr-un an sunt taxati cu circa 1,72 euro / m3. Urmatorii 15 cu 3,09, iar urmatorii 30 cu 4,56. Ce depaseste acest consum, e facturat cu 6,67 euro / m3. No, pana aici clar.

Mai ramane nedumerirea cum am ajuns sa consumam 13,3 m3 de apa pe luna, in conditiile in care la Vaslui, impreuna cu Mr. G, intr-un apartament de aceeasi dimensiune, tinand cont ca eu ma balaceam in cada si el facea dus zilnic, nu saream de 7 m3. Apoi imi amintesc ca pe la noi prin casa se mai spala si la mana hainele. Dar, totusi, cata apa poti consuma?! Daca nu sunt obisnuita, nu stiu… Si o intreb pe mama, femeie singura in casa, care mai comite si astfel de lucruri si cand se ocupa de vesela zici ca vrea sa curete si moleculele din interiorul materialului. Raspunsul ma uimeste: ea consuma intre 9 si 11 m3 de apa pe luna.

Bine, mai oameni buni, nu ati auzit ca resursele de apa sunt limitate?! Cat credeti ca o sa ne suporte si planeta asta?! Masina de spalat consuma intr-un ciclu normal de spalare pana la 40 l de apa. Daca speli de mana, in transe bineinteles, tot ce incape intr-o tura la masina cred ca reusesti sa rezolvi cel putin 300 l de apa… Nu credeti?! Ia faceti o socoteala: inmultiti capacitatea recipientului in care spalati cu numarul de clatiri/spalari si cu numarul de transe de haine care ar incapea lejer intr-o masina. Nici eu nu am crezut pana aseara cand am calculat…

Revenind la factura. Am continuat analizarea sa in detaliu si singura chichita de care ma pot lega este numarul de persoane incluse. Adica noi locuim 2, dar s-a facturat pe o singura bucata, ca nenea tata lui propritar asa a facut contractul. Daca erau incluse 2 persoane, era mai putin cu vreo 150 de euro. Asadar, urmatorul punct pe ordinea de zi e sa vorbesc cu stapanul de imobil si sa vad daca nu putem suna la societatea furnizoare sa schimbam datele problemei si sa recalculeze factura. Nu de alta, dar de 150 de euro mananc o luna…

Si si mai urmatorul punct e sa incepem sa consumam mai putin. Dar pana una alta, ma duc la munci ca sa fac bani sa platesc facturile…

Publicitate

13 gânduri despre „Probleme de respiratie

  1. Tu cu apa, eu cu coșarul… Luna cadorilor, asta e.
    Spălatul cu mâna o fi el mai economicos din punctul de vedere al resurselor planetei, dar pe plan personal… reumatism al extremităților, noduli Heberden. epicondilite, bursite… Mai bine mă lipsesc.

  2. lasa tu resursele planetei, ca sunt altii care sa se ocupe de ele. Doar n-om face paduchi, herpesuri si alte cele doar ca sa economisim apa. Le facem cand n-om mai avea-o.

  3. @ Gabi: a economisi nu inseamna sa faci paduchi, herpes si alte cele. Inseamna doar sa speli mai eficient.
    @ Mirona: mi-ai dat curaj cu articolul asta. Ma voi dezlantui si eu pe blog pe tema asta. Rup norii. Stihiile ceresti!

  4. Mai, sa fie, toata lumea are de platit in perioada asta? Cum zicea silavaracald. Pai e luna cadourilor, dar pentru furnizori. Mie mi-a tras Vodafone teapa de vreo 150 de euro pe un numar de telefon pe care il stiam desfiintat. Sunt cea mai naspa companie de telefonie. Niciodata nu or sa ma mai aiba de clienta.

  5. Prima etapă a românașului șmecher. El nu. Atît. El face afaceri cu orice și orice în contra oricăror contracte semnate, contracte pe care nu le citește pentru că el înțelege 3-7 limbi, nu înseamnă că poate să și citească. Etapa a 2a: românul contestă. Nu se poate! De unde apucă el problema să găsească o crăpătură pe unde s–o șteargă șobolănește. O procedură neaplicată, ceva, orice! Etapa a 3a: nu se poate! Dar dacă nu poate să se facă nevăzut, plătește de frica stăpînirii. În cazul vostru o să aveți probe certificate în justiție că nu sînteți nespălați, să aibă și stănepoții că într–o lună ăi bătrîni s–au spălat.

    Cheia fericirii voastre cu banii ar fi fost să nu fi încercat să furați de prima dată. Dar v–ați făcut socoteala că îi păcăliți cu stau 2, e trecut unul. Peste un an o să vă dați cu fundul de pămînt că să treceți invers că altă factură e mai rentabilă așa și nu așa. Să vă faceți cont la forumurile de români peste hotare, că e plin de ciori ca voi!

    1. Draga Z,
      Orice se poate spune despre mine, numai ca sunt „romanas smecher” nu. Daca m-ai cunoaste, ai sti asta.
      Iar apropo de patania mea cu factura, eu nu am spus ca am fost trasa in piept, departe de mine. Factura a fost calculata corect, avand in vedere ipoteza data. Tocmai de aia a fost si platita la timp si FARA CONTESTATII.
      Cat priveste „cheia fericirii”, in cazul meu chiar nu e reprezentata de bani. Dar, din nou, daca m-ai cunoaste…
      Cat priveste epitete precum „ciori”, te-as ruga sa le folosesti oriunde altundeva, numai aici nu.
      Cu stima,
      Mirona

  6. cand am citit, m-a luat cu emotii. Noua ne vin recalcularea la facturi pe tot anul peste cateva sapt. La un moment dat am controlat apometrele, aveam un consum de 4-5mcubi de apa rece si 3 de calda pe luna (3 persoane)
    Apoi, pe finalul aricolului, ma calmai, ca suntem 3 persoane inregistrate, deci nu vom plati 6 euroi mcub. Brrrr, inima mea.

    Tot acum o sa mai vina si la caldura 😀

    P.S. in belgia, apa e f. scumpa. Mult mai scumpa ca in Ro. astfel, o masina de spalat rufe/vase e super economicoasa (apa e scumpa, curentul e ieftin, economie si la detergenti). Cand am cumparat masina de spalat, scriau cata apa consuma la o runda de spalat. Eu cautam sa vad cata energie consuma… intre timp mi-am dat seama de asta.
    De ce e apa scumpa? ca aici o purifica bine dupa… in Ro se deverseaza haotic, in plus ce curge la robinet e de o calitate indoielnica.

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.