Formele legale de munca in Belgia

Mi-am insusit critica unui proaspat expatriat si o sa incerc sa fac o „schema logica” a posibilitatilor pe care le are un roman ca sa munceasca legal in Belgia.

In primul rand voi mentiona niste acte de baza de care aveti nevoie.

– Pentru a intra pe teritoriul Belgiei, nu aveti nevoie de pasaport. Cartea de identitate romaneasca valabila pentru mai mult de 6 luni va este suficienta.

– Totodata, daca intentionati sa emigrati, preschimbati-va certificatul de nastere cu unul in format european, adica albastru, apostilat. (Unele primarii belgiene il solicita apostilat, altele nu. Nu exista o regula…)

– Daca sunteti casatoriti si/sau aveti copii, certificatele de nastere ale tuturor membrilor familiei si cel de casatorie trebuie apostilate, dar nu traduse sau legalizate!

– Daca nu va cere expres viitorul angajator (in cazul in care aveti deja un contract de munca), diplomele de BAC si facultate nu trebuie traduse si legalizate. Exceptie fac cazurile in care trebuie echivalate studiile pentru a putea profesa aceeasi meserie in Belgia (medici, asistente medicale, contabili, psihologi etc.).

Acum ca am stabilit cum e cu actele, sa trecem la formele legale de munca, care sunt 2 la numar: ca si independent = freelancer (= ceva asemanator cu PFA-ul) sau cu contract de munca (echivalentul „cartii de munca” antice si de demult din Romania).

Statutul de independent poate imbraca la randul sau mai multe forme, cele mai uzuale fiind:

– fara numar de TVA, ca si asociat pasiv/activ intr-o firma. In acest caz, aveti grija ce hartii semnati! Pentru a deveni un astfel de independent, aveti nevoie de cartea de identitate si atat.

– cu numar de TVA, adica sunteti subiect platitor de TVA pentru activitatile pe care le facturati, procentul variind in functie de prevederile legale. Ca sa obtineti acest statut aveti nevoie de: certificat de nastere (necesar pentru obtinerea numarului national), carte de identitate, diploma de BAC emisa nu mai tarziu de anul 2000 sau diploma de facultate emisa oricand. Niciunul din documente nu trebuie sa fie tradus, legalizat, apostilat. Daca aveti diploma de BAC emisa dupa 2000 sau nu aveti deloc, discutia este mai lunga, dar exista variante.

Contractul de munca necesita existenta unui permis de munca in cazul cetatenilor romani, prevedere extinsa pana in 2014.

Permisul de munca se obtine in urmatoarele cazuri:

– sotul/sotia muncesc deja legal pe teritoriul Belgiei, cu contract de munca sau ca si independent. In acest caz nu conteaza domeniul de activitate al solicitantului.

– ati gasit un job in unul din domeniile care duc lipsa de personal.

Pentru obtinerea permisului de munca, aveti nevoie de contractul de munca semnat de viitorul angajator si de un formular pe care il luati de la ministerul de resort. Cererea se poate depune atat de catre angajat, cat si de catre angajator.

Atentie! Afirmatiile de mai sus se aplica in cazul cetatenilor romani, nu si a celor moldoveni. Daca aveti norocul ca vreunul din parinti sa fie casatorit cu un cetatean belgian, sau sotul/sotia sa va fie cetatean belgian, sunt alte prevederi.

Si incalecai pe-o sa… Va astept in Belgia! dar nu pe toti odata…

Publicitate
Publicat în HR

72 de gânduri despre „Formele legale de munca in Belgia

      1. buna ziua as dori sa stiu de ce acte am nevoie pt a naste in belgia?in caz ca se intampla sa nasc aici daca nu ajung in romania…..multumesc

      2. multumesc pt raspuns.as putea sa nasc aici daca ar avea sotul acte sau daca as munci ei pe cec uri dar seful nu vrea sa ne faca acte e prea scump pt el!!!!

    1. Buna, am terminat postliceala de asistent medical anul acesta, am legalizat si apostilat toate actele in Ro, acum am inteles ca trebuie sa le echivalez in Be, unde? la ce adresa, cui trebuie sa ma adresez? mai clar ce ar trebui sa mai fac pt atermina aceste acte si sa pot sa-mi caut un servici de infirmiera aici in Belgia unde deja locuiesc la sotul meu, multumesc.

      1. Buna seara am o problema, sa încep cu începutul, lucrez la o firma ca asociat activ, dar problema este ca nu stiu situatia mea in societate, rolul meu acolo in ia. Eu am cerut sa sefului meu situatia mea, dar el tot evita sa mi-o dea. Intrun final mi-a dat limosa, dar cand am mers la comuna sa imi depun actele pentru carte Belgiana cei de la comună miau spus ca nu este buna Limosa.

      2. Bună Ionuț, cel mai sigur suport legal pe care îl poți obține gratis și cu multe răspunsuri la întrebările tale ,poți contacta cel mai apropiat birou CAW …biroul de bunăstare in Bruxelles

    1. Dacă sunt asociat activ într-o firma ce tine locul contractului de munca. Adică exista ceva asemănător cu contractul de munca? Îmi trebuie în România pentru un credit ipotecar și nu știu ce sa le dau în locul contractului de munca. Lucrez în Belgia de 8 ani ca asociat activ neplatitor de tva. Va mulțumesc.

  1. Buna,
    Doresc sa lma fac independent, dar sunt in situatia in care am diploma de bac dupa 2000. As dori sa stiu care sunt variantele in acst caz. Multumesc anticipat.

  2. deci e mai usor cu consorti dupa!trebuie sa apuc calea chaturilor adulte si sa am pofta de cuvantat si noroc sa am cu cine tematiza decent! si poate, cine stie?!
    weekend fain! 🙂

    1. salut!
      pai, eu sunt aici si le pun in practica. plus alti romani.
      site-uri: monster.be, stepstone.be, jobat.be, + cele ale companiilor de recrutari – michael page, hudson, hays…

  3. Salut,

    as dori sa stiu in cazul PFAului (freelanceului) trebuie tinuta contabilitate, depuse hartii pe la finantele belgiene samd? Cu sau fara TVA este in functie de dorinta ta sau in functie si de alte conditii? Ex. nivelul salarului anual. Stii pe unde gasesc informatii legate de nivelul taxelor pentru freelancer in raport cu cartea de munca?

    multumesc mult,
    Mihai

  4. of, eu sunt atat in ceata totala, am nevoie de niste sfaturi cat de urgente legate de -independentul asta- nu inteleg nimic.

    fiica mea Irina, a obtinut permisul E,
    statut de independent.( Am o verisoara langa Liege care i-a facut actele).
    Cardul i-a venit pe la inceputul lunii decembrie, a venit de sarbatori in
    tara, iar la sfrsitul lunii se intoarce. Problema mea este ca nu stie de
    unde sa inceapa : ce declaratii sa depuna, pe unde etc.Cei la care
    locuieste, nu prea stiu pe unde sa o trimita. Practic ea ar vrea si sa se
    angajeze sa se poata sustine financiar ca sa-si ia
    o chirie in Liege
    -.Poate sa mearga si sa se declare neplatitor de TVA, pe activitate de independent (curand venituri din activitatea de independent nu cred ca va avea)si sa declare venituri O Euro

    -sa fie angajat – activitate principala si complementar independent? sau sa-si suspende activitatea de independent pe o perioada , ca sa nu plateasca taxe ( social, mutual, impozit etc?

    – Am inteles ca poate sa mearga pana la sfrsitul lunii martie sa depuna declaratia de venit pe anul 2012, am inteles bine ?

    Poate ca am abuzat de timpul dvs. , dar am nevoie de un sfat de la cineva trecut prin acel sistem si am vazut ca aveti ceva experienta. Multumesc

      1. doresc un raspuns pe adresa mea de email la intrebarea pusa de cristina…pot avea buletin de belgia fara sa fiu casatorita, doar in concubinaj?…ce pasi trebuie urmati pentru a obtine buletinul…ce acte sunt necesare?…dar pentru inregistrarea la comuna pentru coabitare-concubinaj?…mai este valabil buletinul daca te desparti de persoana respectiva?…belgianco, astept urgent acest raspuns…iti multumesc foarte, foarte mult

    1. Cristina, te rog foarte mult sa-mi raspunzi pe email daca poti…Eu sunt de aproape 4 luni in Belgia si am aceeasi problema pe care ai avut-o tu la momentul respectiv…Tot intreb si caut pe internet dar raspunsurile difera sau nu sunt complete…Te rog sa=mi spui cum ai rezolvat tu problema si ce acte au fost necesare…Doresc sa fac actele de concubinaj si buletin de Belgia…Situatia mea este asemanatoare cu a ta…Astept raspunsul tau pe email…Iti multumesc!

      1. Daniela, Cristina nu are cum sa-ti raspunda pe mail ca nu i-ai lasat adresa. Daca vrei sa faci acte de concubinaj, du-te la Comuna si intreaba de ce acte ai nevoie. Doar ei pot sa-ti spuna exact. Oricum ar fi, apartamentul in care locuiti trebuie sa permita si inregistrarea ta, trebuie sa dovediti ca sunteti de cel putin x (depinde de Comuna) ani impreuna (aceeasi adresa in Romania etc.), ca nu sunteti casatoriti sau in concubinaj cu altcineva in momentul de fata. Dar, actele cerute pot diferi de la comuna la comuna!

  5. Va rog sa imi spuneti si mie daca am vreo posibilitate de a obtine statul de independent fara bac.sunt de 2 luni in bruxel am de munca dar am 2 fetite mici si as vrea sa imi fac acte pentru medic si pentru a locui legal.multumesc

    1. Catalina, daca ai cardul de sanatate din Ro mergi la mutuelle (eu am fost la M. Chretienne). Ar trebui, fara prea multe amanunte, sa-ti faca un card pe 2 ani tie si copiilor. Eu am reusit la a doua incercare. Ia ceva documente cu tine (certificate de nastere, contract de inchiriere). Castigi timp sa te pui in regula. Acusi se da verde la munca, independent nu e o varianta asa placuta. Tine tare.

      1. Dane, eu lucrez ca si independent si mi se pare in regula. Cred ca depinde mult de felul in care iti negociezi contractele si de domeniul in care activezi. Eu am preferat sa-mi pastrez statutul si sa adaug 200 de euro la salariu, decat sa plateasca firma cu 1000 de euro in plus pentru un net mai mic.

    2. Catalina, incearca varianta propusa de Dan. Daca nu, contacteaza-ma pe mail (blog.mironamitache@yahoo.com) si iti dau numarul unui medic roman care te ajuta si fara asigurari aici.

  6. buna tuturor.as dori sa ma ajute cineva cu un loc de munca.eu sant constructor dar accept orice.am nevoie urgenta de bani pt la anu pt operatia copilului.am cautat peste tot dar numai sa te fure toti.0760609648 e nr meu.marius.

  7. buna ziua,ma numesc stanciu lucian si as doriisa aflu ce acte,cum si de unde le pot procura pentru a lucra pe teritoriul belgiei cu firma propie romaneasca(intreprindere individuala);va multumesc anticipat

  8. bunaaaa! as dori sa stiu cum imi pot face acte in belgia daca am o diploma de bac ( absolvita dupa 2000) si o diploma profesionala (tehnician in industria alimentara) si ce as putea face pentru a deschide o firma aici pe teritoriul belgian!! merci!!

    1. Aveti nevoie ori de o ruda de gradul unu cu diploma de bac inainte de 2000/diploma de licenta ori de un curs de gestiune ori de o adeverinta cum ca ati fost administrator al unei firme romanesti pentru mai mult de 3 ani.

  9. buna ziua , cum pot lua si eu legatura cu dumneavoastra pentru ca as dori sa plec in belgia cu sotia dar nu avem un permis de munca precizez ca suntem in italia in acest moment. va multumesc

  10. Buna seara ! Numele meu este Alexandru Raoul am 24 de ani casatorit si as vrea daca se poate sa imi dati cateva sfaturi.
    Am permis auto profesionit , diploma de bac obtinuta dupa anul 2000. As dori sa ma angajez in Belgia cu forme legale ca si sofer indiferent de gabaritul masinii. Ce am de facut in cazul acesta si daca am posibilitatea de a obtine permis de munca sau pot lucra ca si indepndent si cum as putea obtine aceste acte avand in vedere ca am obtinut diploma de bac dupa anul 2000 si nu am rude in Belgia si nici acea adeverinta care sa ateste faptul ca am lucrat ca si administrator despre care spuneati dumneavoastra in rapsunsul postat pe https://mironamitache.net/2011/09/02/formele-legale-de-munca-in-belgia/ . Cunosc lumba Engleza mediu , Germana incepator, Franceza incepator.

    Va multumesc anticipat !!!!!

  11. salut.. uite eu sunt in belgia de o luna si ceva am obtinut buletin.. tatal meu lucreaza cu contract aici m ar interesa cum pot sa imi gasesc ceva de lucru..

  12. buna. ma numesc Simona am 25 de ani
    si as vrea sa ma lamuriti si pe mine cu ceva daca se poate , de doi ani lucrez in Belgia la patroni belgieni cu acte in regula ( buletin pe 5 ani ) si permis de munca B. vorbesc si flamanda dar m-am hotarat sa imi fac propria afacere dar nu stiu ce trebuie sa fac si pe unde ar trebuii sa umblu? imi puteti da niste sfaturi? va multumesc anticipat

  13. Am si eu nevoie de ceva informatii legate de acte…. cum pot sa imi fac rezidenta in Belgia? sau pot sa lucrez fara rezidenta? Am diploma de antrenoare fitness, diploma de ospatar si barman,Bac dupa 2000,am lucrat pana acum ca nanny si vreau totusi sa imi aleg alt domeniu…Multumesc anticipat… Bianca stoicabyanca@yahoo.com

  14. buna belgianco si multumesc pentru raspunsurile si informatiile oferite.Am si eu o intrebare avand in vedere ca suntem in 2014 si teoretic nu ar mai trebui sa existe restrictii pentru romani pe piata muncii crezi ca e suficient anexa 19 pentru a putea obtine un loc de munca direct de la FROEM?mersi inca o data pentru timpul tau liber(neremunerat) pe care ti-l pierzi pe aici raspunzandu-ne tuturor.

  15. Talut varog daca stiti cun as putea sa mifac sieu actele aici nu am o adresa deo cam data ce as putea sa fac sa Iin fac preptu de munca si de sadere daca poate sa mispuna cine va ce sa fac va multumesc

  16. Dana,va rog daca puteti da un sfat de care am mare nevoie.Lucrez de 3 luni in Belgia la o companie de curatenie romano-belgian cu contract de munca care se pare este in evidenta ITM Timisoara.Stau la o familie dar fara acte legale si nu le pot obtine deoarece patroana nu-mi da acte (adeverinta ) sau altceva sa ateste ca lucrez pe baza caruia primaria sau politia sa-mi elibereze statutul de resedinta.Politia ma atentionat si s-ar putea sa am probleme mi-a pus in vedere sa-mi rezolv problema.Dar cum ?Cred ca patroana nu-mi da actul respectiv ca sa nu ma folosesc si intre timp sa plec de la ea pentruca in comparatie cu munca si orele prestate venitul este c-am nemultumitor.Fara ajutorul ei, cum as putea rezolva problema cu rezidenta la primarie Contractul de munca nu e suficient ?FAMILIA LA CARE STAU AR PUTEA ? Nu stiu cum sa ma descurc.

  17. Buna ziua! Va rog sa-mi spune-ti cum va pot contacta in Bruxelles.Mentionez ca vom ajunge in data de18-19 aprilie 2015.Ne-ar prinde bine putin ajutor pt intocmirea actelor necesare de independent,cu atat mai mult cu cat am inteles ca sunte-ti si agent partena.

  18. Buna Belgianca; interesant si foarte util tot ce postezi aici; multumesc; sunt interesat sa merg la munca in Belgia,am luat nota de tot ce ai postat, suntem in 2015, poate au mai intervenit oarecare schimbari in legislatia belgienilor…iata ca te rog frumos sa ma ajuti cu informatii pe mail, acolo iti voi pune cateva intrebari personale…asta bineinteles daca consideri ca parte din timpul tau sa-l aloci raspunsurilor pentru mine. Iti doresc zile minunate! Astept cu mult interes sa comunicam ! Cu stima, Gh.

  19. Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa obtin statutul de independent in belgia dar am diploma dupa 2000. cum trebuie sa procedez?

  20. Ași veni să muncesc în Belgia dar nu am pe nimeni să mă îndrume și să mă ajute.V-ași ruga dacă se poate să îmi spuneți și mie care sunt sectoarele care au nevoie de personal și cum ași putea să obțin o chemare pentru a lucra în Belgia. Vă mulțumesc cu respec. Valeria

  21. buna seara si multe multumiri pentru informatiile postate,
    Sunt nou venita in Belgia , intrebarea mea este ce fel de acte am nevoie pentru a obtine un loc de munca ? … precizez ca prietenul va cauta o chirie; el lucreaza acolo deja , dar nu stiu ce fel de ”tip” de contract are 😦 . Multumesc

  22. Ce credeti? Daca plec din belgia si nu am de gand sa ma mai intorc trebuie sa predau bulrtinul? Sa anunt la mutualitate, sindicat, dr de familie? Ori se anuleaza de la sine dupa ce renunt la adresa si la buletinul de belgia?!

    1. Trebuie să anunți peste „tot”… închide orice formalitate ce ține de numele tău!… mutualitate… doctor de familie….card bancar (conturi)…tot

Comentezi?!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.